Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Pikáns töltött gomba


Hozzávalók: 10 dkg füstölt szalonna, 20 dkg rizs, ételízesítő por, 8 nagy gomba, olaj, 1 fej vöröshagyma, őrölt bors, késhegynyi majoránna, petrezselymes zöldfűszer-krém, 8 kemény tojás, só, mustár, 2 dl tejföl, 12 dkg finomliszt, 5 dkg reszelt sajt

Elkészítése: A szalonnát apró kockákra vágjuk, kiolvasztjuk, a zsírján a megmosott rizst megfuttatjuk. Fél kiskanál ételízesítő porral ízesítjük, és kétszer annyi vízzel, mint a rizs térfogata, leöntjük, puhára pároljuk. A végén egy kevés zöldfűszer-krémet adunk hozzá. Közben a gombát megtisztítjuk, és a szárát karikákra vágjuk. Evőkanálnyi olajon az összevagdalt vöröshagymával együtt megpároljuk, a végén ételízesítő porral, őrölt borssal és majoránnával fűszerezzük. Ha a rizs megpuhult, a párolt gombával összekeverjük, és tűzálló tálba terítjük. A kemény tojásokat megtisztítjuk, hosszában félbevágjuk, és a sárgájukat kiszedve sóval, őrölt borssal, egy kevés mustárral ízesítve a gombafejek homorú felébe töltjük. A lisztből vízzel, kiskanálnyi olajjal palacsintatésztát keverünk, a megtöltött gombafejeket beleforgatjuk, és bő olajban ropogósra sütjük, majd a gombás rizsre fektetjük. A visszamaradt ízesített tojássárgáját a félbe vágott keménytojás-fehérjékbe töltjük, és a gombafejek közé szintén a rizsre fektetjük. A maradék tejfölt a sajttal összekeverjük, és a gombafejek, illetve a töltött tojások tetejére simítjuk. 200 fokos sütőbe tolva az egészet kissé megpirítjuk.