Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Barackfelfújt


Hozzávalók: 30 dkg sárgabarack (befőtt is lehet), 3,5 dl tej, 10 dkg cukor, 4 dkg liszt, 2 dkg vaj vagy margarin, 3 tojássárgája, 4 tojásfehérje, 1/2 dl cseresznye-pálinka, 1 csomag vaníliás cukor (20 g), só, diónyi vaj

Elkészítése: A barackot kettévágjuk, kimagozzuk, 1 dl tejjel, valamint 5 dkg cukorral puhára főzzük. Hagyjuk kihűlni, lecsurgatjuk, megöntözzük egy kevés pálinkával. A maradék cukrot felforraljuk 2 dl tejjel, a vaníliás cukorral és egy csipet sóval. A lisztet csomó-mentesen elkeverjük a maradék 1/2 dl hideg tejjel, amelyhez állandó kevergetés közben hozzáadjuk a felforralt tejet. Visszatesszük a tűzre és besűrítjük. Hozzáadjuk a tojássárgákat és a vajat, jól kikeverjük, végül hozzátesszük a kemény habbá vert tojás-fehérjéket. Kivajazunk, kristálycukorral megszórunk egy tűzálló tálat, aljára egy réteg krém kerül, rá egy sor barack, majd ismét krém stb. Előmelegített sütőben, mérsékelt tűzön 25-30 percig sütjük. A sütő ajtaját nem szabad kinyitni, mert a felfújt összeesik.