Holland sertésragu
Hozzávalók: 50 dkg sertéshús, 2 dl fehér bor, só, 1 szem bors (díszítésnek), 1 feldarabolt hagyma, 1 tk rozmaring, 1 szem boróka (díszítésnek), babérlevél, kakukkfű, 1 ek olíva olaj, 6 dkg vaj, 5 dkg sovány angolszalonna darabka, 31/2 dkg liszt
Elkészítése: Keverjük össze a bort, a fűszereket és az olívaolajat és tegyük bele a húst. Hideg helyen hagyjuk állni 12 órát. Időnként a húst jól keverjük bele a lébe. 12 óra után vegyük ki a pácléből és szárogassuk meg. A páclét 10 percig lassan főzzük, majd szűrjük le. Olvasszuk fel a vajat egy serpenyőben és pirítsuk meg a hús- és szalonnadarabokat. A megpirult húst vegyük ki, majd a megmaradt vajon pirítsuk meg a lisztet. Adjuk hozzá a páclét és jól keverjük össze, majd annyi vízzel öntsük fel, hogy egy nem túl sűrű szószt kapjunk. Tegyük bele ebbe a masszába a húst és a szalonnát és kb. 45 percig lassan pároljuk. Időnként adjunk hozzá kevéske vizet, hogy a szósz ne legyen nagyon sűrű. Tálalhatjuk burgonyával és savanyú káposztalevéllel.