Karácsonyi puszedlik - új ízekben

Az előző évihez képest más ízekre vágytam, ezért tovább kísérleteztem a puszedlikkel. Isteni lett!
Az alaprecept mellett 3 új íz-variációt szeretnék bemutatni.
(Az itt megadott mennyiségből kb. 15-18 db puszedli készíthető)
Hozzávalók (15-18 db-hoz):
10 dkg barna/nádcukor
9 dkg liszt
2,5 dkg vaj (szobahőmérsékletű)
1 tojás
1 csom. vaníliás cukor
1 kk. sütőpor
csipet só
a díszítéshez:
5 dkg porcukor
Ízesítés:
A triplacsokis puszedlihez:
plusz 5 dkg cukrozatlan kakaópor
5 dkg étcsoki-cseppek és fehér csoki cseppek vegyesen
Aszalt sárgabarackos puszedlihez:
1 kk. mézeskalács-fűszerkeverék
5 dkg aszalt sárgabarack apróra vágva
Aszalt szilvás puszedlihez:
1 kk őrölt fahéj
5 dkg aszalt szilva apróra vágva
Az alaprecept elkészítése:
Ugyanúgy, mint a muffinoknál: először a folyékony, majd a száraz hozzávalókat készítjük el és utána dolgozzuk össze őket.
A barna/nádcukrot kikeverjük a vajjal, majd hozzáadjuk a tojást és a vaníliás cukrot.
A liszthez hozzákeverjük a sütőport és a sót.
A lisztes keveréket a folyékonyhoz adjuk és összegyúrjuk a tésztát egy hengerré, majd 3 egyenlő részre vágjuk.
A 3 gombóchoz hozzákeverjük a 3 különböző ízesítést.
A kész sütitésztákat ezután kb. 1 órára a hűtőbe tesszük (hidegen könnyebb lesz formázni).
A sütőt előmelegítjük 180 fokra, a tepsit kibéleljük sütőpapírral.
A tésztából kb. 2-3 cm vastag hengert gyúrunk (gyors mozdulatokkal, (hogy ne melegedjen fel a tészta), majd kb. 1-1,5 cm széles szeletekre vágjuk a tésztát, ezekből kb. 3 cm átmérőjű golyókat formázunk.
Egy kisebb tálba átszitált porcukrot öntünk, a golyókat meghempergetjük a porcukorban, és kissé ellapítva a sütőpapírra tesszük őket. Hagyjunk 2-3 cm-es helyet a sütik közt, mert megnőnek sütés közben!
Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 10-12 perc alatt készre sütjük a puszedliket.
A sütik teteje szét fog repedni, de ettől ne ijedjünk meg! Szuperül fog kinézni, kívül ropogós, míg belül finom puha lesz a süti, ami több napig is friss maradna, de általában 1 napon belül el szokott fogyni…
Általában egyszerre mind a 3 fajtát el szoktam készíteni, celofán zacskókba csomagolva, masnival átkötve ajándéknak is szuper ötlet!
