Édesburgonyás gnocchie
Eddig még nem készítettem gnocchit, így kissé félve álltam neki, de remekül sikerült!
Hozzávalók:
40 dkg édesburgonya (2 közepes nagy)
2 db tojás
1 kk só (ízlés szerint lehet több is)
40 dkg finomliszt (amennyit felvesz)
1 db közepes nagyságú lila hagyma
1/3 szár póréhagyma
2 gerezd fokhagyma
20 dkg spenót
25 dkg gomba
5 dkg parmezán sajt (reszelve)
4 dl natúr / görög joghurt
3-4 ek olaj
Fűszerek: só, bors, kakukkfű ízlés szerint
Elkészítés:
A gnoccihoz megpucoljuk, felkockázzuk és sós vízben megfőzzük az édesburgonyát, majd leöntjük a vizet, és kihűtjük.
Megtisztítjuk a lila- és a póréhagymát, félbevágjuk és felkarikázzuk, a fokhagymát megpucoljuk és áttörjük. A gombát megpucoljuk és cikkekre vágjuk.
A kihűtött édesburgonyát villával összetörjük, hozzáadjuk a tojásokat, a sót és a lisztet. Alaposan összedolgozzuk a tésztát. Akkor lesz jó az állaga, ha már nem ragad, de még lágy és jól formázható.
Közben egy nagy lábosban vizet teszünk fel főni, amikor forr sót és kevés olajat öntünk bele.
A tésztából kb. 1 cm (ujjnyi) átmérőjű kígyókat sodrunk, és kb. 2,5-3 cm-es darabokra vágjuk. Egy villával kissé ellapítjuk a végeit, majd a forró, sós vízben kifőzzük. (Kb. 15 perc alatt elkészül) Közben elkészítjük a szószt.
Egy kis olívaolajon a lilahagymát és póréhagymát megdinszteljük, hozzáadjuk a fokhagymát és a gombát, megszórjuk a fűszerekkel (só, bors, kakukkfű). Felöntjük kevés vízzel és lefedve puhára pároljuk a gombát.
Amikor kész a gomba hozzáadjuk a joghurtot, a reszelt sajtot és összeforraljuk.
A közben készre főtt gnocchit egy szűrőkanállal átmerjük a szószba és összeforgatjuk, majd ha újra felforr, levesszük a tűzről.
Ekkor adjuk hozzá a spenótot, óvatosan összeforgatjuk. Nem kell tovább főzni az ételt, a szósz hője épp elég lesz, hogy megfonnyassza a spenótot, így megmaradnak benne az ásványai anyagok, vitaminok.
Azonnal tálaljuk, egy kevés parmezánnal még megszórhatjuk a tetejét.
Ha csak 2 személyre készítünk ételt, akkor a gnocchi tészta felét becsomagolva eltehetjük a fagyasztóba és később kiolvasztva felhasználhatjuk.