Kávés muffin
Kávé és muffin-függő vagyok, gondoltam jó lenne a kettőt házasítani! Így született a kávés-muffin.
25 dkg finom liszt
10 dkg barna cukor
1 tk. sütőpor
1 kk. szódabikarbóna
10 dkg vaj
1 tojás
1,5 dl görög joghurt/tejföl
1,5 dl erős eszpresszó
1 ek. instant kávé
1 kk. vanília-kivonat
1/2 tábla étcsokoládé (70%)
1 késhegynyi fahéj
csipet só
A mázhoz:
1-2 ek. eszpresszó
kb. 10 dkg porcukor
Elkészítés:
A liszthez adjuk a sót, sütőport, szódabikarbónát, fahéjat, majd az egészet összeforgatjuk.
A vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk a cukrot, habosra keverjük. Beletesszük a görög joghurtot (vagy tejfölt) a tojást és alaposan elkeverjük.
A kávéból félreteszünk egy keveset a mázhoz. A többi kávéhoz hozzáadjuk az instant kávét, összekeverjük, hogy felolvadjon. Ha túl keserű lenne, egy kevés cukorral édesíthetjük a kévét. Ezután a folyékony hozzávalókhoz adjuk és összekeverjük.
A lisztes keveréket kisebb adagokban a folyékony anyagokhoz keverjük. Ha túl sűrű lenne egy kevés tejjel hígíthatjuk.
A végén beleforgatjuk a tésztába az apróra vágott étcsokoládét is.
A muffin sütőformába papír-kapszlikat teszünk és belekanalazzuk, vagy egy nyomózsák segítségével a formákba töltjük a tésztát.
180 fokos, előmelegített sütőben kb. 20-22 perc alatt készre sütjük a muffinokat.
Hagyjuk a sütiket teljesen kihűlni, mielőtt megkenjük a mázzal, mert az a melegtől elolvadna.
A máz: kb. 10 dkg porcukorhoz adjuk annyi kávét, hogy egy sűrű, de kenhető masszát kapjunk. (Ha túl sűrű a máz, akkor kevés kávéval, vagy vízzel hígíthatjuk, ha túl folyós lenne, akkor porcukor hozzáadásával sűrűsíthetjük.) Egy kiskanál segítségévet simítsuk a sütik tetejére a mázat, majd hagyjuk megszáradni, de akár azonnal is fogyaszthatjuk!