Karácsonyi puszedlik
A bolti helyett jobban kedvelem a házi puszedlit. Most mutatok 1 alapreceptet, 3 különböző íz-variációval.
Alaprecept (kb. 15-18 db puszedli lesz belőle)
Hozzávalók (15-18 db-hoz):
10 dkg barna/nádcukor
9 dkg liszt
5 dkg cukrozatlan kakaópor
2,5 dkg vaj (szobahőmérsékletű)
1 tojás
1 csom. vaníliás cukor
1 kk. sütőpor
csipet só
a díszítéshez:
5 dkg porcukor
Ízesítés:
Az étcsokis puszedlihez:
plusz 5 dkg cukrozatlan kakaópor
5 dkg étcsoki-cseppek
A fahéjas-dós-áfonyás puszedlihez:
1 kk. fahéj (ízlés szerint lehet több is)
3 dkg. dió
3 dkg vörösáfonya
A narancsos puszedlihez:
1 narancs reszelt héja
5 dkg kandírozott narancshéj
1 ek. narancslekvár
3 dkg. étcsoki-cseppek
Az alaprecept elkészítése:
Ugyanúgy, mint a muffinoknál: először a folyékony, majd a száraz hozzávalókat készítjük el és utána dolgozzuk össze őket.
A barna/nádcukrot kikeverjük a vajjal, majd hozzáadjuk a tojást és a vaníliás cukrot.
A liszthez hozzákeverjük a cukrozatlan kakaóport, a sütőport és a sót.
A lisztes keveréket a folyékonyhoz adjuk, beleszórjuk a csokicseppeket és összegyúrjuk a tésztát.
A sütit kb. 1 órára a hűtőbe tesszük (hidegen könnyebb lesz formázni).
A sütőt előmelegítjük 180 fokra, a tepsit kibéleljük sütőpapírral.
A tésztából kb. 2-3 cm vastag hengert gyúrunk (gyors mozdulatokkal, (hogy ne melegedjen fel a tészta), majd kb. 1-1,5 cm széles szeletekre vágjuk a tésztát, ezekből kb. 3 cm átmérőjű golyókat formázunk.
Egy kisebb tálba átszitált porcukrot öntünk, a golyókat meghempergetjük a porcukorban, és kissé ellapítva a sütőpapírra tesszük őket. Hagyjunk 2-3 cm-es helyet a sütik közt, mert megnőnek sütés közben!
Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 10-12 perc alatt készre sütjük a puszedliket.
A sütik teteje szét fog repedni, de ettől ne ijedjünk meg! Szuperül fog kinézni, kívül ropogós, míg belül finom puha lesz a süti, ami több napig is friss maradna, de általában 1 napon belül el szokott fogyni…
Az ízesített puszedlik esetén:
Étcsokis puszedli:
A plusz 5 dkg kakaóport és az étcsokicseppeket a lisztes keverékhez adjuk és összegyúrjuk a tésztát.
A kihűtött tészta-golyókat porcukorba forgatjuk, megsütjük.
Fahéjas puszedli:
A fahéjat a folyékony anyagokhoz keverjük, a diót és a vörösáfonyát apróra vágjuk, majd a lisztes keverékhez adjuk és összegyúrjuk a tésztát.
A kihűtött tészta-golyókat fahéjas porcukorba forgatjuk, megsütjük.
Narancsos puszedli:
A narancs héját lereszeljük, és a narancslekvárral együtt a folyékony anyagokhoz adjuk. Az étcsokicseppeket a lisztes keverékhez adjuk és összegyúrjuk a tésztát.
A kihűtött tészta-golyókat porcukorba forgatjuk és kandírozott narancshéj darabokkal díszítjük, majd megsütjük.
Általában mind a 3 fajtát el szoktam készíteni, celofán zacskókba csomagolva, masnival átkötve ajándéknak is szuper!