Gyümölcsös-magvas fahéjas tekercsek
Hozzávalók:
- 1 csomag leveles tészta (bolti)
- kb. 10-15 dkg aszalt gyümölcs (vörös áfonya, mazsola, sárgabarack, alma körte stb. vegyesen!)
- kb. 5-8 dkg dióféle (dió, kesudió, mandula, sózatlan(!) mogyoró, aprítva, de nem darálva)
- 4-5 ek. sárgabarack-levár
- 1 csapott tk fahéj
- kb. 5 dkg barnacukor (ha nincs, sima is jó)
Elkészítés:
A sütőt előmelegítem. Amíg eléri a kellő hőmérsékletet előkészítem a sütinek valókat.
A diót (vagy más magvakat: pl. kesudió, mandula stb.) egy késsel apróra vágom (nem darálom!), tálba teszem. Az aszalt gyümölcsöt, ha nagyobb darabos (pl. szilva, v. sárgabarack) akkor kisebbre aprítom (mazsola, vörös áfonya maradhat egyben). A barnacukrot és a fahéjat összekeverem egy pohárban. A levár (ha túl sűrű) hígítom kevés vízzel vagy gyümölcslével, hogy jól kenhető legyen. A tepsibe sütőpapírt teszek.
A tésztát a saját papírján hagyva kiterítem és megkenem baracklekvárral, majd megszóróm a fahéjas cukor 3/4 -vel (egy negyedét meghagyjunk és a tészta tetejére szórjuk). Ezután egyenletesen rászórom a tésztára az aszalt gyümölcsöket és a magvakat, majd a tésztát amennyire lehet, szorosan feltekerem.
Egy éles késsel, kb. 2-3 cm vastag szeletekre vágom (ha kell, akkor most még szorosabbra lehet tekerni) és a sütőpapírra teszem, kb. 2 cm helyet hagyva a tekercsek közt. 1 csomag tésztából kb. 8-10 tekercs jön ki, attól függően milyen vastagra vágom a szeleteket. A sütiket meghintem a maradék fahéjas cukorral.
Előmelegített sütőben a felső rácson (gázsütő 4-5-ös fokozat) kb. 15-20 percig sütöm, amikor már érződik a fahéj illata és a tekercsből kifolyó lekvár kezd megsülni, kész is van a süti. Pár percig hűlni hagyom és utána azonnal fogyasztható.
Nagyon finom és könnyen elkészíthető!
Ha nincs otthon dió és több féle aszalt gyümölcs, akkor a legegyszerűbb egy csomag sózatlan(!) diákcsemegét venni és azt felhasználni. De minél több féle hozzávalót használunk, annál finomabb a végeredmény!