Babsaláták
ARGENTIN BABSALÁTA
Hozzávalók: 30 dkg fehérbab, kiskanálnyi ecet, 2 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 3-4 ek vörösbor, 4-5 ek olaj, 2-3 babérlevél vagy 1 kk. babérlevélpor, 2 ek ketchup, őrölt bors, só

Elkészítése: Az áztatott babot sós vízben puhára főzzük, majd a főzővízben hagyjuk kihűlni. Ezután leszűrjük, összekeverjük a karikára vágott vöröshagymával, a tört fokhagymával, megöntözzük az ecettel, az olajjal és a vörösborral. Sózzuk, borsozzuk, elkeverjük a babérporral, a ketchuppal, és hűtőben legalább egy napig állni hagyjuk.
BABSALÁTA 01.
Hozzávalók: 45 dkg zöldhüvelyű bab, 45 dkg vesebab, 45 dkg vajbab, 1 zöldpaprika félkarikára), 1 közepes fej hagyma félkarikára vágva, fél csésze olaj, fél csésze almaecet, 3/4 csésze cukor, 1/2 tk só, 1/2 tk őrölt feketebors
Elkészítése: A babokat alaposan mossuk meg, (a zöldbabot ne), és az összes hozzávalót keverjük össze. Tegyük hűtőbe, 3-4 nap után lesz a lehető legfinomabb. Hét csésze mennyiség.
BABSALÁTA 02.
Hozzávalók: 40 dkg fejtett bab, 1 csomó újhagyma, 1 piros, erős paprika, 1 sárga paprika, 1 paradicsom, 2 dl kukorica, 1 teáskanál koriander, fél teáskanál bazsalikom, só, bors
Az öntethez: 2 teáskanál vörös borecet, 1 teáskanál mustár, 1 kis fej reszelt hagyma, só, 5 teáskanál olívaolaj, őrölt bors
Elkészítése: Keverje össze az öntet hozzávalóit, és pár órára tegye félre. A fejtett babot főzze sós vízben puhára. Szűrje le, hagyja kihűlni, és keverje hozzá a finomra vágott hagymát, a nagyon apróra vágott sárga és piros paprikát, a meghámozott felkockázott paradicsomot és a főtt kukoricaszemeket. Fűszerezze ízlése szerint, majd az öntettel meglocsolva pihentesse egy éjszakát a hűtőszekrényben.
BABSALÁTA 03.
Hozzávalók: 1 csésze apró szemű bab, 2 fej vöröshagyma, 1 ek alma- vagy borecet, 1 kk méz, tengeri só
Elkészítése: A vékony szeletekre vágott hagymát megsózzuk, és egy órán át állni hagyjuk. Az előző este beáztatott, majd puhára főzött babot a hagymával összekeverjük. Az ecetből, mézből és sóból salátalevet készítünk, és a babra öntjük.
BABSALÁTA 04.
Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg zsenge bab, fél fej vöröshagyma, 8 koktélparadicsom, 20 dkg morzsolt kukorica, 1 vastag szelet mortadella, zöld olívabogyó, juhsajt, 1 citrom, olívaolaj
Elkészítése: Kifejtjük a zsenge babot és salátástálba tesszük. Hozzáadjuk a hagymakarikákat, a csíkokra vágott mortadellát és a jól megmosott feldarabolt paradicsomot. Ezután következhet a kukorica, egy marék olívabogyó, majd az egészet olajjal, sóval és citromlével ízesítjük, végül durvára reszelt juhsajttal megszórjuk.
BABSALÁTA 05.
Hozzávalók: 1 db póréhagyma, 1 db citrom, 30 dkg nagy szemű bab, 10 dkg paradicsom, 5 dkg lilahagyma, 5 dkg kukorica, 1 db babérlevél, só, 3 dkg porcukor, 3 cl ecet, őrölt bors, 5 cl olivaolaj
Elkészítése: A beáztatott szárazbabot babérlevéllel, kevés sóval puhára főzzük. A póréhagymát karikára, a paradicsomot kockákra, a lilahagymát vékony szeletekre vágjuk. A kukoricát megfőzzük és kihűtjük. Az anyagokat jól összekeverjük, citrommal, ecettel, sóval, cukorral, olívaolajjal salátalevet készítünk, és belekeverjük a babot. Tálalásig hűtőben állni hagyjuk.
BABSALÁTA 06.
Hozzávalók: 40 dkg bab, só, borecet, 3 fej vöröshagyma
Elkészítése: A babot sós vízben tesszük fel, lassú tűzön főzzük, ügyeljünk, hogy szét ne főjön.
A levét később felhasználhatjuk bableves készítéséhez. A három fej vöröshagymát vékony karikákra szeljük, és hideg vízben kétszer-háromszor megmossuk. Hozzáadjuk a főtt, levétől leszűrt babhoz, majd borecet, víz, só és bors keverékével ízesítjük.
BABSALÁTA 07.
Elkészítése: 40 dkg szemes babot előző este beáztatunk, 2 fej vöröshagymát apróra vágunk, és 1 gerezd fokhagymát összezúzunk. Másnap a babot hideg vízben sóval, babérlevéllel puhára főzzük, lehűtjük, és kevés főzőlével együtt egy tálba rakjuk. 1 dl tökmagolajból, 1 dl borecetből, a hagymából, fokhagymából kevés vízzel salátaöntetet készítünk, amelyet sóval és kevés fehér borssal ízesítünk. Ezzel öntjük le a babot. Néhány órás állás után hidegen tálaljuk.
BABSALÁTA 08.
Hozzávalók: 80 dkg fehér bab, 30 dkg vöröshagyma, 1,2 dl salátaecet, 2 db babérlevél, törött bors
Elkészítése: A babot sós vízben babérlevéllel puhára főzzük. Leszűrjük, leöblítjük. Előhűtött salátaecetbe rakjuk, belekeverjük a szeletelt vöröshagymát. Tálaláskor tetejére törött borsot szórunk.
BABSALÁTA 09.
Hozzávalók: 0.5 kg bab, 30 dkg zöldbab, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, ketchup, borecet, olaj, bazsalikom, törött bors
Elkészítése: Kifejtjük és sós vízben puhára főzzük a nyári babot, majd levétől lecsepegtetjük. Egy másik edényben sós, enyhén ecetes vízben szintén puhára főzzük a megtisztított, egy centis darabokra vágott zöldbabot, és levétől lecsurgatva, összekeverjük a szemes babbal Apróra vágott vöröshagymával, tört fokhagymával, egy kevés borecettel, törött borssal, bazsalikommal, két evőkanál ketchuppel meg három evőkanál olajjal ízesítjük, és jégbe hűtjük.
BABSALÁTA 10.
Hozzávalók: 25 dkg szárazbab, 3 kemény tojás, 1 fej lila hagyma, petrezselyem, borecet, só, bors, 2 evőkanál olaj, 1 gerezd fokhagyma
Elkészítése: babot előző nap este beáztatom. Másnap enyhén sós vízben megfőzöm. A 2 evőkanál olajból, ízlés szerinti mennyiségben borecetből sóval, őrölt borssal (kímélőbb a fehér bors) salátalevet készítek. Belekarikázom vékonyra a hagymát, a fokhagymát, és belevágom a petrezselyem levelet. Végül hozzáadom a kihűlt főtt babot. 2-3 óráig hűtőszekrényben hagyom az ízeket összeérni. Tálaláskor negyedekre vágott tojásokkal díszítem.
BABSALÁTA 11.
Elkészítési idő: 1 és fél óra, valamint a bab áztatási ideje
Hozzávalók: 20 dkg szárazbab, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 db fahéj, 2 érett paradicsom, 1 csokor mentalevél (vagy 1 mokkáskanál szárított menta), 4 evőkanál olívaolaj, só és bors
Elkészítése: A babot egy napig hideg vízben áztatjuk. Lecsurgatjuk és fahéjjal együtt, bő vízben másfél óráig főzzük.
Lecsurgatjuk, és salátástálba tesszük. Hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát, a darabokra vágott paradicsomot. Olajat öntünk rá, megsózzuk, megborsozzuk, jól összekeverjük, meghintjük mentával és tálaljuk.
BABSALÁTA 12. (ENSALADA DE FIJOL)
Hozzávalók: 2 csésze apró szemű, főtt szárazbab, 2 cs. nagy szemű, fehér, főtt bab, 1 cs. főtt nagy szemű fejtett bab. 2 ek fehér borecet, 4 ek salátaolaj, 1 mk szurokfű, 1 tk só, bors, 10 dkg apróra vágott főtt füstölt sonka, 2 ek majonéz, 1 tk mustár
Elkészítése: Keverjük össze az ecettel a fűszereket, majd a babokat tegyük hozzá. Kevés ideig érleljük össze.
BABSALÁTA 13.
Zöldségfélékben, szegényebb időszakokban is kiváló, ízletes salátát készíthetünk az üzletekben állandóan kapható vágott zöldbabból. Ízesítése a francia konyhára emlékeztető.
Elkészítése: Saláta dresszinget készítünk: 1 kk mustár, fél kk só, csipet fehér bors, kis fej finomra vágott lila hagyma, egy gerezd szétnyomkodott fokhagyma, bor vagy tárkonyecet, olaj (ha lehet olajbogyóból), kevés cukor, apróra vágott petrezselyemzöld.
Mindezeket kevés vízzel összekeverjük, és egy tálban az előre lefőzött, babra öntjük.
BABSALÁTA 14.
Hozzávalók: 30 dkg fehérbab, 1 közepes fej vöröshagyma, olaj, cukor, só, ecet
Elkészítése: A beáztatott fehérbabot, az áztató vizében sóval puhára főzzük. Még melegen közé keverjük a vékony karikára vágott hagymát, ecettel meg cukorral ízesítjük, majd tálalás előtt olajjal gazdagítjuk.
BABSALÁTA 15.
Hozzávalók: 40 dkg fehérbab, 1 fej kisebb lilahagyma, ecet, cukor, törött feketebors
Elkészítése: Az átválogatott, megmosott, s egy éjjelen át, áztatjuk, majd sós vízben puhára főzzük. Levében hagyjuk kihűlni, majd leszűrjük. Cukorból, ecetből, sóból, törött feketeborsból és vízből pikáns salátalevet készítünk, és néhány órán át ebben hagyjuk állni a jól lecsurgatott babot. Végül a tetejére szórjuk a hajszálvékonyra szeletelt lilahagymát.
BABSALÁTA 16.
Összeállítás: 10 perc
Főzni nem kell!
Hozzávalók 6 személyre: 15 dkg zöldbab, 1 kis doboz (40 dkg) konzerv vörösbab, 1 nagy-doboz konzerv fehérbab, 1 fej kis lilahagyma, 1 nagy csokor összevagdalt petrezselyem, 2 evőkanál francia öntet
Elkészítése: A zöldbabot megtisztítjuk, 4 cm hosszú darabokra vágjuk, és lobogó forró vízben 1 percig főzzük (blansírozzuk). Utána kiszedjük, jéghideg vízbe áttesszük, majd lecsepegtetjük. A kétféle konzerv babot leszűrjük, majd folyó csapvízzel leöblítjük. A felszeletelt hagymával meg a petrezselyemmel összekeverjük, a zöldbabot is hozzáadjuk. Az öntettel leöntjük, és alaposan összeforgatjuk. Néhány óráig állni hagyjuk. Jó tanács: A babfélék arányát ízlésünk szerint változtathatjuk, de ügyeljünk arra, hogy a saláta tarka legyen.
BABSALÁTA 17.
Hozzávalók: 20 dkg szárazbab, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 db fahéj, 2 érett paradicsom, 1 csokor mentalevél (vagy 1 mokkáskanál szárított menta), 4 evőkanál olívaolaj, só és bors
Elkészítése: A babot egy napig hideg vízben áztatjuk. Lecsurgatjuk és fahéjjal együtt, bő vízben másfél óráig főzzük.
Lecsurgatjuk, és salátástálba tesszük. Hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát, a darabokra vágott paradicsomot. Olajat öntünk rá, megsózzuk, megborsozzuk, jól összekeverjük, meghintjük mentával és tálaljuk.
Elkészítési idő: 1 és fél óra, + a bab áztatási ideje
BABSALÁTA 18.
Elkészítése: A puhára megfőtt, de nem felrepedt babot 1-2 órával a tálalás előtt, ízes salátalébe helyezzük.
BABSALÁTA 19.
Hozzávalók: 24 dkg száraz tarkabab, 10 dkg vöröshagyma, só, ecet, édesítőszer
Elkészítése: A kiválogatott, megmosott, előző nap vízbe áztatott babot puhára főzzük, leszűrjük. Vízből, sóból, ecetből, édesítőszerből páclevet készítünk, beletesszük a babot, elkeverjük a karikára vágott vöröshagymával. Tehetünk bele egy pici törött fehér borsot is.
BABSALÁTA 20.
Hozzávalók 10 adaghoz: 60 dkg nagyszemű tarka- vagy fehérbab, 25 dkg lilahagyma, egy csomó petrezselyemzöld, 1 dl olaj, só, cukor, ecet, ízlés szerint
Elkészítése: A megtisztított és megmosott babot célszerű az elkészítés előtt kb. fél nappal hideg vízbe áztatni. Ezután puhára főzzük, majd leszűrve a következő salátalébe keverve érleljük: az enyhén cukros, ecetes, sós levet vékony karikára vágott lilahagymával, a finomra vágott petrezselyemzölddel ízesítjük, végül az olajjal megpermetezzük. Fogyasztás előtt legalább 2 napig hűtőszekrényben vagy hideg helyen érleljük.
BABSALÁTA 21.
Elkészítése: A babot sós vízben pu¬hára főzzük, de úgy, hogy szét ne essék, szitán lecsurgatjuk a levét. Tálba rakjuk, egy fej vöröshagymát karikára vagy apróra vágunk, ezt is a tálba tesszük és ecetes levet készítve, ráöntjük a salátára, meg sózzuk, pár kanál olajat öntünk rá, és jól összekeverjük.
50 deka száraz babból nagy tál saláta lesz.
BABSALÁTA 22. ERDÉLY
Hozzávalók: 40 dkg bab, 1 vöröshagyma, tárkonyecet, cukor, só, bors
Elkészítése: A megtisztított, nagy szemű tarkababot sós vízben lassú tűzön megfőzzük, ügyelve, hogy szét ne főjön. A vöröshagymát vékony karikákra vágjuk és leforrázzuk. Kiemelve a forró vízből összekeverjük a főtt, levétől leszűrt babbal, vízzel hígított kevés cukor, só és bors keverékével Ízesített tárkonyecettel leöntjük és tálaljuk.
BABSALÁTA 23. ŐRSÉG
Hozzávalók: 50 dkg bab, 2 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 dl borecet, kevés olaj, 1 babérlevél. 1 kávéskanál cukor, őrölt fehér bors, só
Elkészítése: A babot előző nap beáztatjuk. Hideg sós vízben a babérlevéllel együtt feltesszük főni. A megfőtt, kihűtött babot tálba tesszük, a főzővíz felével felöntjük, és hozzáadjuk a felszeletelt hagymát. Az ecetből, olajból, kevés vízből borssal, fokhagymával és cukorral ízesített öntetet készítünk, majd az egészet a babra öntjük. Hűtve tálaljuk.
BABSALÁTA 24.
Hozzávalók 10 adaghoz: 60 dkg nagy szemű tarka- vagy fehérbab, 25 dkg lilahagyma, egy csomó petrezselyemzöld, l dl olaj, só, cukor, ecet, ízlés szerint
Elkészítése: A megtisztított és megmosott babot célszerű az elkészítés előtt kb. fél nappal hideg vízbe áztatni. Ezután puhára főzzük, majd leszűrve a következő salátalébe keverve érleljük: az enyhén cukros, ecetes, sós levet vékony karikára vágott lilahagymával, a finomra vágott petrezselyemzölddel ízesítjük, végül az olajjal megpermetezzük. Fogyasztás előtt legalább 2 napig hűtőszekrényben vagy hideg helyen érleljük.
BABSALÁTA 25.
Hozzávalók: 40 dkg nagy szemű száraz bab, só, cukor, borecet, törött bors, 10 dkg vöröshagyma
Elkészítése: A babot kiválogatom, jól megmosom, majd beáztatom. Sóval, cukorral, ecettel, törött borssal salátalevet készítek. A babot enyhén sós vízben puhára főzöm, vigyázva, nehogy szétfőjön. Saját levében lehűtöm. Ha kihűlt, leszűröm, és hideg vízzel leöblítem. A vöröshagymát megtisztítom, felszeletelem, megsózom, és ha megpuhult, hideg vízzel leöblítem. A hagymát és a lecsurgatott babot a salátalébe teszem és óvatosan összekeverem, nehogy a bab összetörjön. 2-3 óráig hűtőm. Tálaláskor petrezselyemzölddel díszítem.
BABSALÁTA 26.
Hozzávalók: 20 dkg főtt krumpli, 20 dkg főtt bab, 10 dkg füstölt sajt, 10 dkg ementáli sajt, 15 dkg sonka, 1 hagyma, só, cukor, borsikafű, borecet
Elkészítése: A krumplit, sonkát, sajtot kockákra vágjuk, a hagymát nagyon apróra. Salátalevet készítünk sóval, fokhagymával, 1 evőkanál borecettel, olajjal. Beletesszük a borsikafüvet, és a többi hozzávalót. Félórát állni hagyjuk.
BABSALÁTA ALMÁVAL
Hozzávalók: 1-1 doboz bab- és kukoricakonzerv, 2 alma, 2 szál póréhagyma, 3 evőkanál borecet, só, bors, 6 evőkanál olaj
Elkészítése: A konzerveket lecsepegtetjük, a póréhagymát gyufaszálra vágjuk. A borecetet ízlés szerint fűszerezzük, majd alaposan elkeverjük az olajjal. Az almákat apró kockákra vágjuk, és azonnal az öntetbe keverjük, hogy ne barnuljon meg. Ezután beleforgatjuk a babot, a kukoricát és a hagymát. Pár órára hűtőszekrénybe tesszük. Tálaláskor megszórhatjuk apróra vágott rokfort vagy juhsajttal.
BABSALÁTA ANYÓK@ MÓDRA
Elkészítése: Egy-, másfél csésze száraz tarkabab, jól megmosva és egy éjszakára beáztatva, majd leszűrve, 1 babérlevél, 2 közepes nagyságú paradicsom, 2 közepes méretű vöröshagyma vékonyra felszeletelve, 2 zöldhagyma fehér része felszeletelve, 6 teáskanál citromlé, 1 teáskanál só, negyed csésze olívaolaj, 1 nagy gerezd fokhagyma finomra zúzva, majd összevágva, só és bors saját ízlésünk szerint.
A babot vastagtalpú edénybe tesszük, leöntjük hideg vízzel. Beletesszük a babérlevelet és felforraljuk. Visszavesszük a hőt, és betakarva 30 percig főzzük a babot. Ezután sózzuk, és még 30 percig főzzük kislángon, illetve, amíg megpuhul, de nem fakad ki. Kidobjuk belőle a babérlevelet, és leszűrjük. Hagyjuk langyosra hűlni.
Összekeverjük a citromlevet a sóval, borssal, az olívaolajat fokozatosan hozzákeverjük. Beletesszük a fokhagymát. Megkóstoljuk, és ha kell, utána ízesítjük. Az öntetet ráöntjük a langyosra hűlt babra, hozzákeverjük a szeletelt vöröshagymát, és a paradicsomkockákat.
Kihűlve adjuk asztalra.
BABSALÁTA BAZSALIKOMMAL
Hozzávalók: 1 teáscsésze főtt szárazbab, 2 hámozott csemegeuborka karikára vágva, 2 ek salátaolaj, 1 ek borecet, 1 ek citromlé, 1 teáscsésze apróra vágott friss bazsalikom, törött bors, só
Elkészítése: Keverjük össze az összes hozzávalót és azonnal tálaljuk.
BABSALÁTA EGY KICSIT MÁSKÉPPEN
Hozzávalók 4-6 személyre: 30 dkg fehér- vagy tarkabab, 1 babérlevél, 1 gerezd fokhagyma, 1 vastagabb szál póréhagyma, 10-15 szem olívabogyó, 3-4 kemény tojás, 1 kis csokor petrezselyem, 2 evőkanál olaj, 2 evőkanál borecet vagy citromlé, só, bors
Elkészítése: Az előző este megválogatott és beáztatott babot leöblítjük, enyhén sós hideg vízben, a babérlevéllel és a fokhagymával főni tesszük, puhára főzzük, leszűrjük, még melegen megöntözzük a borecettel, lefedjük, hagyjuk kihűlni. A babérlevelet és a fokhagymát eltávolítjuk. A póréhagymát (1-2 cm-t a zöld részéből is) vékonyan felkarikázzuk, hozzáadjuk a kimagozott olívabogyót, a vágott petrezselymet, ízlés szerint sót, borsot, az olajat, és lazán a babhoz keverjük. Lefedjük, nem szükséges hidegre tenni, de legalább 2 órát érleljük. Tálaláskor gerezdekre vagy karikákra vágott kemény tojással, hagymakarikákkal, petrezselyemmel díszíthetjük. Lencséből is finom. Sült húsokhoz, halhoz kínálhatjuk.
BABSALÁTA JUAN MÓDRA (ARGENTÍNA)
Hozzávalók: 2 csésze sós vízben főtt bab, 1 kimagozott, hegyes, csípős paprika karikákra vágva, 2 - 2 kockára vágott, kimagozott paradicsompaprika, 2 hámozott és paradicsom, 2 kis fej hagyma karikára vágva, 2 főtt tojás felszeletelve, 1 ek finomra vágott petrezselyem, 2 ek borecet, 3 ek salátaolaj, törött bors, csipet chili, só, 6 szem fekete olajbogyó
Elkészítése: Forrázzuk le a paprikadarabokat, szűrjük le.
Keverjük össze az összes hozzávalót.
BABSALÁTA KEFIRES JUHTÚRÓVAL
Hozzávalók: 25 dkg Juliska bab, 3 cl ecet, 3 dkg cukor, 15 dkg vöröshagyma, 15 dkg juhtúró, 4 dl kefir, 1/2 db citrom leve, 1/2 csomó metélőhagyma, só
Elkészítése: A nagyszemű Juliska babot megmossuk és sós vízben puhára főzzük. Ezután annyi salátaecetet készítünk, amennyi a babra öntve ezt éppen ellepi. A vízbe ecetet és cukrot keverünk, enyhén megsózzuk, majd belekeverjük a vékony karikára szelt vöröshagymát. Az így elkészített salátalét ráöntjük a babra és letakarva, hűtőszekrénybe téve egy napig érleljük. Ezután a babot leszűrjük, majd a szűrőben lévő hagymás babot egy keverőtálba tesszük. Egy másik edénybe tesszük az áttört juhtúrót, hozzáöntjük a kefirt, sóval és szűrt citromlével ízesítjük, majd habverővel simára keverjük.
Ezt a kefires öntetet ráöntjük a hagymás babra, kissé átkeverjük és jól lehűtve, vágott metélőhagymával megszórva találjuk.
BABSALÁTA LECSÓSAN - BARANYA
Elkészítése: 50 dkg szárazbabot sós vízben puhára főzünk, de úgy, hogy szét ne essék, szitán lecsurgatjuk a levét. Pár szem paradicsomból és paprikából lecsót készítünk kevés olajjal. Levét jól lefőzzük. Összekeverjük a megfőzött babbal. Ha szükséges, kevés citromlével ízesíthetjük. Hidegen tálaljuk.
BABSALÁTA OROSZ MÓDRA
Hozzávalók: 30 dkg tarkabab, 10 dkg vöröshagyma, 2-3 evőkanál olaj, 1 evőkanál ecet, só, bors, koriander vagy zöldpetrezselyem
Elkészítése: A babot átválogatjuk, megmossuk, hideg vízzel leöntve készre főzzük. A vizet leöntve kihűtjük, sózzuk, borsozzuk, leöntjük az ecettel összevegyített olajjal. Karikákra vágott hagymával, és petrezselyemmel díszítjük.
BABSALÁTA VÍZVÁRI MARISKÁTÓL
Elkészítése: Igen nagyszemű, fehér főtt babból ugyanúgy készül, mint a burgonyasaláta.
BÁCSKAI ZÖLDBABSALÁTA
Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg zöld hüvelyű bab, 15 dkg füstölt sertéshús vagy marhanyelv, 1/2 dl olaj, 15 dkg vöröshagyma, só, 40 dkg zöldpaprika, 10 dkg paradicsom, 2 fürjtojás
Elkészítése: A füstölt húst megfőzöm. A kihűlt húslébe téve a zöldbabot is puhára főzöm. Olajjal, hagymával, paprikával, paradicsommal enyhén sós lecsót készítek, s ha kihűlt, összekeverem a zöldbabbal és a csíkokra vágott füstölt hússal.
Mély tálakban tálalom, a tetejét fürjtojással díszítem.
BALKÁNI BABSALÁTA
Hozzávalók: 50 dkg fejtett zöldbab, 30 dkg vajbab, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál olaj, 2 evőkanál ketchup, só őrölt bors, borecet, bazsalikom
Elkészítése: A fejtett babot sós vízben puhára főzzük. Megtisztítjuk a vajbabot, és darabokra vágjuk, és sós vízben azt is megfőzzük. Mindkettőt leszűrjük, belekeverjük a reszelt vöröshagymát, az apróra zúzott fokhagymát, és a borecettel meg az olajjal leöntjük. A fűszerekkel meghintjük, és végül belekeverjük a ketchupot. Néhány órára hűtőbe tesszük.
CSÍPŐS, KUKORICÁS BABSALÁTA
Hozzávalók: 2 doboz vörösbab (425 ml),2 doboz csemegekukorica (425 ml), 4 közepes fej vöröshagyma, 2 fej római saláta, 1 dl citromlé, kb. 1/2 dl olaj, összezúzott, szárított erős paprika (chili), 2 evőkanál méz, 1-2 teáskanál cseresznyepaprika-krém (Erős Pista), só, a díszítéshez citromkarikák és paprika
Elkészítése: A kukoricát és a babot leöblítem, jól lecsöpögtetem. A vöröshagymákat vékony karikákra szelem. Az öntethez összekeverem a citromlevet az olívaolajjal. Beleteszem a sót, az összezúzott erőspaprikát. Hozzákeverem még a mézet és az Erős Pistát. A zöldségeket és a római salátát óvatosan összeforgatom az öntettel, és behűtöm.
Héjában sült krumplit és szalonnacsíkokba tekert sült virslit kínálok hozzá.
CURRYS ZÖLDBABSALÁTA
Elkészítési idő: 40 perc + érlelés
Hozzávalók: 50 dkg zsenge zöldbab, 2 nagy fej vöröshagyma, 2 evőkanál olaj, 3 evőkanál Currypor, 3 evőkanál cukor, só, 1 dl húsleves, 1 evőkanál búzakeményítő, 0,5 dl borecet
Elkészítése: A zöldbabot megtisztítjuk, kb. 2 centiméteres darabokra vágjuk és sós vízben puhára főzzük, majd lecsepegtetjük.
A vöröshagymát nem túl apróra összevágjuk, az olajon üvegesre pirítjuk. Meghintjük a búzakeményítővel, majd a húslevessel felöntve átforraljuk. A tűzről levéve ízesítjük cukorral, sóval, hozzáadjuk a Curryport és a borecetet, végül a puha zöldbabot is beleforgatjuk. Lefedve legalább fél napra behűtjük.
DIÓS BABSALÁTA
Hozzávalók: 25 dkg szárazbab, 16 dióbél, 1 fej cikóriasaláta, 1 csokor spárga, 20 dkg olajos tonhal, 15 dkg bébirépa (lehet konzerv is), fél fej hagyma, 1 citrom, olívaolaj
Elkészítése: A babot 5-6 órára beáztatjuk, majd 45 percig főzzük, végül leszűrjük. Megfőzzük és leszűrjük a spárgát is, ha kihűlt, felvagdossuk. Megfőzzük a sárgarépát (ha konzerv, csak lecsepegtetjük) is. Megmossuk a salátaleveleket, kibélelünk velük egy tálat, beleöntjük a babot, a spárgát, a diót, a répát, a tonhalat és a hagymakarikákat.
Olajjal, sóval, citromlével ízesítve tálaljuk.
ÉDESKÉS BABSALÁTA
Hozzávalók: 30 dkg szárazbab, 2 fej hagyma, 2 db sárgarépa, 1 nagy paradicsompüré konzerv, 1 evőkanál cukor, 1 kávéskanál só, fél csokor petrezselyem, vegeta
Elkészítése: A babot megmossuk és 10 órán át, kb. 1 liter vízben áztatjuk. Utána ugyanebben a vízben odatesszük főni a sóval.
Ahogy megpuhult (ne essen szét!), belekeverjük a paradicsompürét, a vegetát és a cukrot, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
Közben a hagymát és a répát megtisztítjuk, majd kis lyukú reszelőn lereszeljük, és a babhoz keverjük. A petrezselymet finomra vágjuk, és meghintjük vele a salátát.
FEJTETTBAB - SALÁTA
Hozzávalók: 30 dkg friss, fejtett babszem, 25 dkg kemény paradicsom, 1 csokor zöldhagyma zöldjével együtt, 2 zöldpaprika, 3 evőkanál olaj, 1 evőkanál mustár, 1 citrom leve, 1 mokkáskanál törött bors, ízlés szerint kevés porcukor és só, a díszítéshez petrezselyemzöld
Elkészítése: A salátaöntethez a citromlevet, a mustárt, az olajat, kevés sót, borsot, csipetnyi porcukrot sima mártássá keverjük. A kifejtett babszemeket enyhén sós vízben puhára főzzük. Közben a paradicsomot vékonyka gerezdekre vágjuk, a megmosott, és kicsumázott zöldpaprikát, felkarikázzuk, és a megtisztított zöldhagymát zöldjével együtt ugyancsak vékonyka karikákra metéljük. A hagymát és a zöldpaprikát gyengén megsózzuk. A még meleg, leszűrt, főtt babot összekeverjük a hagymával és a paprikával, majd ráöntjük a salátaöntetet. Jól összekeverjük, ezután hozzáadjuk a paradicsomgerezdeket. Majd óvatosan átforgatjuk, hogy a paradicsomot ne törjük össze. Ha egészen kihűlt, befedjük, és a hűtőszekrényben legalább egy napig érleljük. Tálalás előtt óvatosan felkeverjük, petrezselyemzölddel meghintjük.
FRISS ZÖLDBABSALÁTA
Elkészítése: 40 deka zsenge zöldbabot megtisztítunk, két centis darabokra vágjuk, és egy deci száraz fehérborban, egy húsleveskockával, rozmaringgal meg két gerezd fokhagymával ízesítve puhára főzzük. A tűzről levéve, de még melegen karikákra belevágjuk egy csomó újhagyma fehér részét, és ha kihűlt, 2-3 evőkanál olajat öntünk bele. Egy napig jégbe hűtjük, csak utána kínáljuk.
FŰSZERES BABSALÁTA (MEXIKÓ)
Hozzávalók: 3 csésze főtt tarkabab, 2 cs apróra vágott vöröshagyma, 1 kimagozott hegyes zöldpaprika felaprítva, 0,5 dl salátaolaj, 3-4 ek borecet, 1 tk só, 1 tk porcukor, 1 késhegynyi bors, 1 mk bazsalikom, 1 mk kakukkfű, 1 késhegynyi szurokfű
Elkészítése: A bab, hagyma, paprika kivételével tegyünk mindent zárható üvegbe. Rázzuk össze, hagyjuk állni 20 percig. Öntsük a babra.
FŰSZERES ZÖLDBABSALÁTA
Hozzávalók: 0.5 kg zöldbab, 5 dkg kapribogyó, 1—1 csokor petrezselyem, kapor és snidling, 2 gerezd fokhagyma, 1 db citrom, 2 evőkanál olaj, bazsalikom
Elkészítése: Elkaparunk két gerezd fokhagymát, simára keverjük két evőkanál olajjal, belevágjuk a kapribogyót, egy-egy csokor petrezselyem-zöldet, kaprot, snidlinget, egy késhegynyi szárított bazsalikomot, és egy citrom levével savanyítjuk. Levétől lecsurgatunk egy fél kilós — lehetőleg zöld színű, nem darabolt — konzerv zöldbabot, és a fenti fűszeres mártással összekeverve, néhány órán át hideg helyen érleljük. Így tálaljuk.
GAZDAG ZÖLDBABSALÁTA 01.
Elkészítése: Veszünk 3 csomag újhagymát, és a megtisztított gumókat ecetes- cukros-sós páclében egy-két napig áztatjuk. Ha gyorsabban akarjuk elkészíteni a salátát, egy fej vöröshagymát vágunk karikára, és egy napig áztatjuk. Levétől leszűrünk egy félkilós konzerv zöldbabot, összekeverjük 3 nyolcrét vágott paradicsommal, egy-két megtisztított, nagy kockákra vágott őszibarackkal vagy körtével, meg a levétől leszűrt hagymával. Ráreszelünk 10 deka sajtot, és leöntjük a következő mártással: egy pohár kefirt pár csepp citrommal, egy mokkáskanálnyi Vegetával, csipet majoránnával kikeverünk. Készíthetjük a salátát gyümölcs nélkül is, akkor egy gerezd tört fokhagyma is kerüljön a mártásba.
Jégbe hűtve tálaljuk.
GAZDAG ZÖLDBABSALÁTA 02.
Hozzávalók: 0.5 kg konzerv zöldbab, 3 csomag újhagyma, 3 db paradicsom, 2 db őszibarack, 10 dkg sajt, 2 dl kefir, Vegeta, citromlé, ecet, majoránna, só, cukor
Elkészítése: A megtisztított újhagymát ecetes- cukros-sós páclében egy-két napig áztatjuk. Ha gyorsabban akarjuk elkészíteni a salátát, egy fej vöröshagymát vágunk karikára, és egy napig áztatjuk. Levétől leszűrünk egy félkilós konzerv zöldbabot, összekeverjük a nyolcrét vágott paradicsommal, egy-két megtisztított, nagy kockára vágott őszibarackkal vagy körtével és a levétől leszűrt hagymával. Ráreszelünk 10 dkg sajtot, és leöntjük a következő mártással.
Egy pohár kefirt pár csepp citrommal, egy mokkáskanálnyi Vegetával, csipet majoránnával kikeverünk.
Készíthetjük a salátát gyümölcs nélkül is, akkor egy gerezd tört fokhagyma is kerüljön a mártásba. Jégbe hűtve tálaljuk.
GOMBÁS BABSALÁTA GYORSAN
Hozzávalók 4 személyre: 1 üveg konzerv bab, 1 üveg konzerv gomba, tárkonyecet
Elkészítése: A babot és a gombát levükkel együtt összeöntjük, és egy evőkanál tárkonyecettel elkeverjük. Húsételek mellé kínáljuk.
Elkészítési idő: 5 perc
GÖRÖG BABSALÁTA (FASOLAKIA MAVROMITIKA SALATA)
Hozzávalók 4-5 főre: 90 dkg fejtett bab, friss vagy szárított hagyma, 1/2 csésze olívaolaj, só, bors, 4 evőkanál ecet, paradicsom, 1-2 gerezd fokhagyma, szétnyomva, fekete olívabogyó
Elkészítése: A babot puhára főzzük, majd lecsepegtetjük. Vinaigrette mártást készítünk, elkeverjük a fokhagymával, és a babra öntjük. Paradicsomszeletekkel, hagymakarikákkal, és fekete olívabogyóval körítve tálaljuk.
Friss babot fokhagyma szósszal tálalunk.
HAGYMÁS BABSALÁTA 01.
Hozzávalók: 30 dkg tarkabab, 3 db babérlevél, 0,5 dl ecet, 2 dkg cukor, 0,3 dl olaj, 15 dkg vöröshagyma, só, bors
Elkészítése: A megtisztított babot 3-4 órán keresztül hideg vízben áztatjuk, majd a babérlevéllel együtt feltesszük főni. Közben elkészítjük a salátalevet: hideg vízbe öntjük az ecetet, sóval, cukorral, törött borssal ízesítjük, és kevés olajat öntünk hozzá. A vöröshagymát vékony karikára vágjuk, megsózzuk, néhány percig állni hagyjuk, majd a leszűrt és kihűlt babbal együtt a salátalébe keverjük.
HAGYMÁS BABSALÁTA 02.
Elkészítése: A fehér szemes babot kb. 1-1,5 csészével este beáztatjuk. Másnap hideg vízzel feltesszük főzni. Közben legyen lobogó víz, mert ha a paszuly főtt vagy 10-15 percet, a vizét leöntjük, és a lobogó forró vízzel feltöltjük. Teszünk bele 1 nagy vagy két kicsi babérlevelet, s megsózva puhára főzzük. Persze utána kell tölteni a víznek. Ha megfőtt, egy kis doboz paradicsomkonzervet (sűrített) teszünk bele, lassú tűznél még egy kicsit főzzük. Petrezselyemlevelet apróra vágva teszünk bele, ha ez nincs, a delikát is megteszi. Most ez álljon egy kicsit. Addig 4-5 hagymát megpirítunk fél fejre vágva (a félbevágott hagymát karikázzuk fel), bő olajon megdinszteljük. Azért kell sok olaj, majdnem 1/4 liter, mert azt töltjük a bab közé. Az adja meg a jó ízét. Melegen és hidegen is nagyon jó.
HAGYMÁS BABSALÁTA 03.
Hozzávalók: 15 dkg nagyszemű bab, 3 nagy fej lilahagyma, 4 nagy paradicsom, 10 dkg juhsajt, 3-4 evőkanál borecet, 5 evőkanál olaj, frissen őrölt fehér bors, ízlés szerint, 1 teáskanál szárított bazsalikom, só
Elkészítése: A babot kevés sós vízben puhára főzöm, és szitán lecsöpögtetem. A megtisztított hagymát nagyon vékony karikákra vágom, és kissé megsózom, majd összekeverem. A paradicsomot ugyancsak vékony gerezdekre aprítom. A sajtot kis kockákra metélem. A saláta összes hozzávalóját mély salátástálba öntöm. A mártáshoz az ecetet ugyanannyi vízzel összekeverem (csak kevés salátalére van szükség), beleszórom a bazsalikomot, és 5 percig forralom. Ezután hozzákeverem az olajat, a sót és a borsot, majd még forrón ráöntöm a salátára. Átforgatom, és addig hagyom állni, amíg a bab egészen kihűl. Ezután a tálat befedem, és a hűtőszekrényben legalább fél napig hűtöm.
HAGYMÁS BABSALÁTA 04.
Elkészítése: Fehérbabot megfőzzünk, leszűrjük és vékonyra szelt hagymát adunk hozzá. 50 dkg-hoz kb. 2 nagy fejet. Ketchuppal leöntjük. Hűtőbe rakjuk, hogy összeérjenek az ízek.
HAGYMÁS BABSALÁTA 05.
Hozzávalók: 50 dkg tisztított fejtős bab, 1 nagy fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 babérlevél, 3-4 ek salátaolaj, 2 ek borecet, só, 1 csokor petrezselyem
Elkészítése: A babot a fokhagymával és a babérlevéllel együtt enyhén sós vízben puhára főzzük, leszűrjük - a babérlevelet és a fokhagymát kidobjuk -, és melegen meglocsoljuk 1 ek ecettel. Miközben fő a bab, vékonyan felkarikázzuk a hagymát, gyűrűire bontjuk, gyengén besózzuk, 1 ek ecettel meghintjük, lefedjük. Az előérlelt hagymát és a kihűlt babot összekeverjük, hozzáadjuk az olajat, a finomra vágott petrezselymet, ha szükséges utánsózzuk és legalább egy órára behűtjük.
HAGYMÁS ECETES BABSALÁTA
Hozzávalók: 40 dkg főtt bab, 2 fej hagyma, 1 mk só, 1 ek cukor, 2 kanál 20%-os ecet, 1 deci víz, késhegynyi törött bors
Elkészítése: Felkarikázom a hagymát (a lila a legjobb), majd rászórom a sót és a cukrot, majd összekeverem. Negyed óra múlva belekeverem az ecetet, a borsot, a vizet és a babot.
HAGYMÁS NAGYSZEMŰ BABSALÁTA
Hozzávalók: 30 dkg nagyszemű tarkabab, 1 kis darab póréhagyma, 1 közepes lilahagyma, 1/4 fejes saláta, 3 evőkanál 5%-os ecet, 6 evőkanál olaj, 1 csipet cukor, 1 késhegynyi, őrölt bors, só
Elkészítése: Az előzetesen beáztatott babot sós vízben puhára főzzük, majd kihűtjük. Az olajból, ecetből, kevés sóval, borssal és kockára vágott hagymákkal, valamint egy-két deci vízzel öntetet készítünk. Ezt ráöntjük a babra. Tálaláskor salátalevéllel és zöldpaprikával díszítjük.
HAGYMÁS-OLAJOS SÁRGABAB-SALÁTA
Hozzávalók: 60 dkg konzerv (sárga színű) zöldbab, 4 evőkanál olaj, 2 evőkanál almaecet, 1 közepes fej lilahagyma, 1/2 csomó petrezselyemzöld, 1 csipet cukor, só
Elkészítése: Az olajat, az ecetet elkeverjük, sóval, kevés cukorral, apróra vágott lilahagymával és petrezselyemzölddel fűszerezzük. A leszűrt sárga színű zöldbabot ezzel az öntettel összekeverjük. Tálaláskor salátalevéllel, paradicsommal és petrezselyemzölddel díszítjük.
HAGYMÁS-SAVANYKÁS BABSALÁTA
Hozzávalók: 1/4 kg szárazbab, 3 fej hagyma, 2 db babérlevél, 2 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál só, 1 teáskanál almaecet, 1 teáskanál citromlé, vegeta
Elkészítése: A babot 10 órán át, áztatjuk vízben, majd leszűrjük és odatesszük főni, kb. 3 liter vízben a hagymával, sóval és vegetával. Amikor megpuhult (kb. 30 perc), szűrőkanálra tesszük és lecsöpögtetjük. A hagymát, megtisztítjuk, és karikákra vágjuk. A teljesen kihűlt babhoz adjuk a citromlevet és az ecetet, majd a hagymakarikákat.
HERINGES BABSALÁTA 01.
Hozzávalók: 20 dkg tarkabab, 2 nagyobb pácolt hagymás hal, 2 evőkanál ecetes hagyma, másfél dl majonéz, 2 dl tejföl, 2 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál szárított őrölt tárkony (vagy 1 teáskanál friss tárkonylevél), só, törött fekete bors, ízlés szerint
Elkészítése: Az előző este beáztatott babot kuktában puhára főzzük, majd levétől leszűrjük. A pácolt halat gerincétől és szálkáitól megtisztítjuk, és vékony metéltre vágjuk a pácolt hagymával együtt. A majonézt összekeverjük a tejföllel, a finomra zúzott fokhagymával, kevés sóval, a tárkonnyal, a törött borssal, és ráöntjük a babos hagymára. Jól összeforgatjuk, és érleljük néhány órán át.
HERINGES BABSALÁTA 02.
Hozzávalók: 20 dkg tarkabab,30-35 dkg pácolt hagymás hering, 1,5 dl majonéz, 2,5 dl tejföl, 2 evőkanál ecetes-halas hagyma, 1 teáskanál finomra vágott tárkonylevél (ha nincs friss, a szárított is megfelelő), só és törött fekete bors, ízlés szerint, 2 gerezd fokhagyma
Elkészítése: Az előző este megmosott, átválogatott babot beáztatom, majd másnap a vizet cserélve alatta, a kuktafazékban kevés sóval puhára főzöm, és leszűrve hagyom kihűlni. Közben a pácolt halat gerinccsontjától megtisztítom, és a pácolt hagymával együtt metéltre vágom. A majonézt simára keverem a tejföllel, a finomra vágott és összezúzott fokhagymával, a sóval, a borssal és a tárkonnyal, majd a salátástálba tett halas babra öntöm. Jól átkeverem, és szorosan lefedve a hűtőszekrénybe rakom fél napra.
HERINGES BABSALÁTA 03.
Hozzávalók: 2 nagyobb pácolt hagymás hal, 2 evőkanál ecetes hagyma, 20 dkg tarkabab, másfél dl majonéz, 2 dl tejföl, 2 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál szárított őrölt tárkony (vagy 1 teáskanál friss tárkonylevél), só, törött fekete bors, ízlés szerint
Elkészítése: Az előző este beáztatott babot kuktában puhára főzzük, majd levétől leszűrjük. A pácolt halat gerincétől és szálkáitól megtisztítjuk, és vékony metéltre vágjuk a pácolt hagymával együtt. A majonézt összekeverjük a tejföllel, a finomra zúzott fokhagymával, kevés sóval, a tárkonnyal, a törött borssal, és ráöntjük a babos hagymára. Jól összeforgatjuk, és érleljük néhány órán át.
HIDEG BABSALÁTA
Hozzávalók 4 személyre: 35 dkg nagyszemű bab (friss vagy fagyasztott), 1 hagyma vékony karikákra szelve, 1.5 dl natúr joghurt, 1 ek apróra vágott friss menta, fél ek citromlé, 1 gerezd fokhagyma félbevágva, só, őrölt fehér bors, fél uborka meghámozva, félbevágva és felszeletelve
Elkészítése: A hagymaszeleteket hideg forró víz alatt leöblítjük, majd alaposan lecsepegtetjük. A nagy szemű babot forrásban lévő vízben puhára főzzük, ha friss babot használunk, akkor kb. 8-10 perc alatt, ha fagyasztottat, akkor 5-6 perc alatt. Lecsepegtetjük, hideg folyó csapvízben leöblítjük, majd újra alaposan lecsepegtetjük. Egy kis tálban összekeverjük a joghurtot, a mentát, a citromlevet, a fokhagymát és a fűszereket. Összekeverjük a hagymát, az uborkát és a babot. Megforgatjuk a joghurtöntetben. A fokhagymát kidobjuk. Átkanalazzuk a kész salátát a tálalóedénybe.
HOLLAND ZÖLDBABSALÁTA
Elkészítése: 60 deka zöldbabot megtisztítunk, darabokra vágjuk, és enyhén megsózott vízben nem túl puhára főzünk, majd alaposan lecsepegtetjük, tálba fektetjük. Egy csomag gomba- vagy zellerkrém-levesport bő egy deci tejjel meg egy negyed liter zöldbabfőző vízzel simára keverünk, belereszeljük egy citrom sárga héját; és kevergetve mártássá főzzük. A tűzről levéve, a citrom levét is belecsavarjuk, majd kihűtjük.
Tálalás előtt fél érával két deci tejszínt kemény habbá verünk, és a mártással összekeverve, a zöldbabra öntjük. Óvatosan, nehogy a hab összetörjön, elkeverjük, és tálalásig a hűtőszekrényben tartjuk. (Ha gazdagabban akarjuk adni - például előételként -, akkor a salátába még laskára vágott főtt, füstölt hús vagy sajtot is keverhetünk.)
Arra kell nagyon ügyelni, nehogy a saláta túl sós legyen, mert a levespor elég sós önmagában, ráadásul a zöldbab főzővize is erősíti az ízét.
HORVÁT ZÖLDBABSALÁTA
Hozzávalók: 80 dkg zöldbab, 1 gerezd fokhagyma, 6 evőkanál olaj, 0,5 dl borecet, 1,5 dkg só, 3 g bors
Elkészítése: A tisztított zöldbabot sós vízben puhára főzöm, lecsepegtetem, majd elkeverem a zúzott fokhagymával, az olajjal, ecettel és a borssal.
HÚSOS BABSALÁTA (HIDEG)
Elkészítése: A nagy szemű fehérbabot megfőzzük. Az előre elkészített sült húst kockára vágjuk. Az egészet marinírozott paradicsomos lével összekeverjük, tálalásig hideg helyen tároljuk.
HÚSOS ZÖLDBABSALÁTA
Hozzávalók: 80 dkg zöldbab, 40 dkg főtt vagy sült csirkemell, 2 dl kefir, só, bors, pici zúzott fokhagyma, petrezselyemzöldje
Elkészítése: A zöldbabot enyhe sós vízben megfőzzük, leszűrjük és kihűtjük. A csirkemellet vékony csíkokra vágjuk. A kefirt ízesítjük sóval, borssal, fokhagymával, és összekeverjük a zöldbabbal, csirkemellel. Petrezselyem-zöldjével díszítjük.
INDIAI BABSALÁTA
Hozzávalók: 1 kis karfiol, 3 nagyobb burgonya, 20 dkg zöldbab, 20 dkg zöldborsó 2 szál sárgarépa, 2 dl tejföl, 2 dl tej, 2 evőkanál liszt, 2 evőkanál sűrített paradicsom, 10 dkg vaj, késhegynyi pirospaprika, ghí vagy növényi olaj a sütéshez
Elkészítése: A zöldségeket vágjuk fel apróra majd a krumpli kivételével, főzzük puhára egy fél pohár sós vízben. A krumplit vágjuk kockákra és süssük ki forró olajban. Keverjük ki a mártást: liszt, tejföl, sűrített paradicsom, tej-ebben a sorrendben. Egy edényben melegítsük fel az olajat, öntsük hozzá a mártást, szórjuk meg piros paprikával, sóval és főzzük kis lángon tíz percet. Keverjük hozzá a zöldségeket, és a kisült burgonyát.
JUHSAJTOS BABSALÁTA
Hozzávalók: 20 dkg fehér szárazbab, 5 evőkanál olívaolaj, só, bors, zsálya, rozmaring, 50 dkg zöldbab, 1 fej vöröshagyma, 2 paradicsom, 20 dkg juhsajt, 5 evőkanál ecet
Elkészítése: A fehérbabot zsályával, 1 evőkanál olajjal, sóval, borssal puhára főzzük. A zöldbabot sóval és rozmaringgal megpároljuk. A kihűlt kétféle babot a vékony szeletekre vágott hagymával, paradicsommal, az apróra kockázott sajttal összekeverjük. Leöntjük az ecetből, olajból sóval és borssal kikevert öntettel.
KÁPOSZTÁS BABSALÁTA 01.
Hozzávalók: 25 dkg szárazbab, 40 dkg savanyúkáposzta, 1 tubus majonéz, 1 kanál mustár, 2 pohár tejföl, 2 fej hagyma, 2 babérlevél, őrölt bors, vegeta ízlés szerint
Elkészítése: A szárazbabot előző este beáztatjuk. Másnap babérlevéllel és sóval puhára főzzük. A savanyúkáposztát kissé kimossuk. A majonézt, a mustárt, a tejfölt, a borsot és vegetát összekeverjük. A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, enyhén megsózzuk. A megfőtt babot, káposztát, hagymát és a mártást összekeverjük. 6 óráig érleljük.
KÁPOSZTÁS BABSALÁTA 02.
Hozzávalók: 25 dkg nagy szemű, száraz fehérbab, 30 dkg fehér káposzta, 1 vöröshagyma, 15 dkg marinált paprika, 2 evőkanál borecet, 4 evőkanál olaj, 2 gerezd fokhagyma, só, pirospaprika, csipetnyi cukor (25 dkg főtt füstölt hús)
Elkészítése: A babot alaposan megmossuk, egy éjjelen át hideg vízben áztatjuk, majd sós vízben, kuktafazékban puhára főzzük. A káposztát legyaluljuk, belereszeljük a vöröshagymát, és egy kissé megsózva, ezt is, egy éjjelen át, pihentetjük. A megpuhult babot leszűrjük, a hagymás káposztával összekeverjük, és laskára vágva adjuk hozzá a marinált paprikát.
Az ecetet az olajjal meg a tört fokhagymával, és csipetnyi cukorral simára keverjük, megfűszerezzük. A salátát ezzel alaposan összekeverjük, és legalább egy napig érleljük.
Ha vacsorára adjuk, kiadósabb, ha csíkokra vágott főtt füstölt húst is keverünk közé.
KÁPOSZTÁS BABSALÁTA 03.
Hozzávalók: 25 dkg szárazbab, 40 dkg savanyúkáposzta, 1 tubus majonéz, 1 kanál mustár, 2 pohár tejföl, 2 fej hagyma, 2 babérlevél, őrölt bors, vegeta ízlés szerint
Elkészítése: A szárazbabot előző este beáztatjuk. Másnap babérlevéllel és sóval puhára főzzük. A savanyúkáposztát kissé kimossuk. A majonézt, a mustárt, a tejfölt, a borsot és vegetát összekeverjük. A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, enyhén megsózzuk. A megfőtt babot, káposztát, hagymát és a mártást összekeverjük. 6 óráig érleljük.
KÁPOSZTÁS ZÖLDBABSALÁTA
Hozzávalók: 30 dkg zöldbab, 30 dkg fejes káposzta, 15 dkg alma, 10 dkg savanyú uborka, 2 dl kefir, 1/2 csomag kapor, 1 kávéskanál étolaj, só, bors, ecet, édesítőszer
Elkészítése: A káposztát vékonyra legyaluljuk, megsózzuk, és állni hagyjuk. A zöldbabot enyhén sós vízben megfőzzük, leszűrjük és lehűtjük. Összekeverjük a kicsavart káposztát a zöldbabbal, hozzáadjuk a vékonyra szeletelt almát, és uborkát. Apróra vágott kaporral, sóval, borssal ízesítjük, majd ráöntjük a vízből, ecetből, édesítőszerből készített salátalevet és néhány órára a hűtőbe rakjuk. Levét leöntjük, és összekeverjük a kefirbe kevert olajjal.
KFC® FÉLE BABSALÁTA
Hozzávalók: 45 dkg zöldhüvelyű bab, 45 dkg vesebab, 45 dkg vajbab, 1 zöldpaprika félkarikára), 1 közepes fej hagyma félkarikára vágva, fél csésze olaj, fél csésze almaecet, 3/4 csésze cukor, 1/2 tk só, 1/2 tk őrölt feketebors
Elkészítése: A babokat alaposan mossuk meg, (a zöldbabot ne), és az összes hozzávalót keverjük össze. Tegyük hűtőbe, 3-4 nap után lesz a lehető legfinomabb. Hét csésze mennyiség.
KÖMÉNYES BABSALÁTA (BEAN SALAD WITH CUMIN)
Hozzávalók: 40 dkg fehérbab, 1,5 teáskanál só, 1 kisebb fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyem, 3 db babérlevél, 6 evőkanál olívaolaj, 5 evőkanál citromlé, 1 teáskanál őrölt köménymag, fél teáskanál Cayenne bors, 8 db salátalevél
Elkészítése: A babot tegye nagyobb tálba. Annyi hideg vizet öntsön rá, hogy ujjnyira ellepje. Hagyja egy éjszakányit állni. Ezt követően szűrje és csepegtesse le a babot. Tegye lábosba. Adja hozzá a babérlevelet, a köménymagot és annyi vizet, ami éppen ellepi. Forralja fel. Ha forr, csökkentse a hőfokot, és gyöngyözve főzze tovább fél órán át, fedő alatt. Ha a bab megpuhult, akkor szűrje le. Keverje hozzá a vékonyra gyalult hagymát, a finomra vagdalt petrezselymet és az olívaolajat, valamint a citromlevet. Zárt edényben tegye hűtőszekrény a fogyasztásig. A salátalevelekre halmozva tálalja.
KÜLÖNLEGES BABSALÁTA
Hozzávalók: 25 dkg szárazbab, 10 dkg lencse, 3 evőkanál olívaolaj, 8-10 szem olívabogyó vagy szőlőszem, 2 db paradicsom, 1 csomag petrezselyem, 1 fej fokhagyma, 4-5 dkg mazsola, 5 dkg parmezán sajt, törött fehérbors, só, fél citrom
Elkészítése: Az elkészítés előtti este a babot és a lencsét beáztatjuk, az áztatáshoz 8 óra hossza elegendő. A babot és a lencsét egy liter sós vízben megfőzzük. Ha a víz forrni kezd, az edényt lefedjük és a lángot kicsire vesszük. Ügyeljünk arra, hogy a víz ne forrjon el, szükségszerűen meleg vízzel pótoljuk addig, amíg a főznivaló összenyomhatóan puhává válik. Amikor a hüvelyesek a megfelelő puhaságot elérték, leszűrjük és hűlni hagyjuk. Egy salátástálban gondosan összekeverjük az olajat, a citrom levét, sót, törött borsot, a finomra megvagdalt petrezselymet, vöröshagymát és fokhagymát. A kihűlt babot és lencsét beleöntjük, majd szőlővel és mazsolával, paradicsom szeletkékkel és parmezán sajt reszelékével díszítjük.
Fatálkákban tálaljuk.
LANGYOS SALÁTA
Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg zsenge bab, 30 dkg tarkabab, 25 dkg karfiol, 20 dkg rákfilé, 10 dkg juhsajt, 4 szelet kenyér, rozmaring, zsálya, salátalevél, olívaolaj
Elkészítése: Enyhén sós, hideg vízbe tesszük a tarkababot főzni, közben megfőzzük a karfiolt, leszűrjük, rózsáira szedjük. Leforrázzuk a rákot és kifejtjük a zsenge babot. Beolajozzuk a kenyereket, megszórjuk rozmaringgal és zsályával, megpirítjuk, és kockára vágjuk őket. Levágjuk a juhsajt héját, vékonyan felszeleteljük. A tarkababot a többi hozzávalóval együtt még melegen halmokba rakjuk a tányéron, közepére egy salátalevélbe koktélmártást (lásd ráksaláta) öntünk.
MAZSOLÁS-FOKHAGYMÁS ZÖLDBABSALÁTA
Hozzávalók: 50 dkg zsenge, zöld színű ceruzabab, 10 dkg mazsola, 1 fej új, zöld fokhagyma szárával együtt, 2 citrom leve, 3 evőkanál olaj, só, őrölt fekete bors, ízlés szerint
Elkészítése: Előző este az átválogatott és leszárazott mazsolára rálocsolom az egyik citrom levét, és 2 evőkanál vízzel kiegészítem. Másnap a megtisztított és megmosott 2-3 cm-es darabokra vágott zöldbabot nagyon kevés sós vízben majdnem puhára párolom, majd leszűröm. A megtisztított fokhagymát nagyon vékonyra karikázom és megsózom. A másik citrom levét kicsavarom, átszűröm, és összekeverem az olajjal, a sóval, az őrölt fekete borssal meg 2-3 evőkanál zöldbab főzőlével. Salátástálba teszem a zöldbabot, hozzáteszem a duplájára duzzadt és félbevágott mazsolaszemeket, a sós fokhagymát levével együtt, majd rálocsolom a citromos öntetet. Jól átforgatom, és lefedve érlelem a hűtőszekrényben néhány órán át.
MEXIKÓI BABSALÁTA (ENSALADA DE FIJOL)
Hozzávalók: 2 csésze apró szemű, főtt szárazbab, 2 cs. nagy szemű, fehér, főtt bab, 1 cs. főtt nagy szemű fejtett bab. 2 ek fehér borecet, 4 ek salátaolaj, 1 mk szurokfű, 1 tk só, bors, 10 dkg apróra vágott főtt füstölt sonka, 2 ek majonéz, 1 tk mustár
Elkészítése: Keverjük össze az ecettel a fűszereket, majd a babokat tegyük hozzá. Kevés ideig érleljük össze.
MEXIKÓI SALÁTA GYULAI IHLETÉSSEL
Hozzávalók: 2 doboz chilis bab konzerv, 1 doboz kukorica, 1 pár gyulai negyed karikákra vágva
A mártás hozzávalói: 2 dl ketchup, kevés reszelt vöröshagyma, chilipor
Elkészítése: Kikeverjük, beletesszük, elkeverjük. Hagyjuk érni egy kissé hideg helyen. Olyan jó férfias saláta! :-)
NIZZAI SALÁTA 01,
Hozzávalók 6 adaghoz: 37 dkg zöldhüvelyű zöldbab, 1 kg burgonya, só, bors, 6 tojás, 50 dkg paradicsom, 6 dkg szardella, 2 doboz tonhal konzerv, 12,5 dkg fekete olívabogyó Öntethez: 3 gerezd fokhagyma, 7-10 szál friss kakukkfű, 1 csokor friss turbolya, 1,2 dl vörösborecet, 10 ml Dijoni mustár, 3,7 dl olívaolaj
Elkészítése: A burgonyát kockákra vágjuk, és 15-20 perc alatt megfőzzük. Közben elkészítjük a Vinaigrettet: A fokhagymát, a kakukkfüvet, a turbolyalevelet apróra vágjuk. Egy üveg tálban keverjük össze az ecetet a mustárral, az apróra vágott fokhagymával, sóval, borssal. Majd óvatosan adjuk hozzá az olajat és keverjük simára az öntetet. Adjuk az öntethez az apróra vágott kakukkfüvet és a turbolyát. Vágjuk a megfőtt burgonyát kisebb darabokra. Kanállal locsoljuk rá a Vinaigrettet a burgonyára, amíg az meleg. Főzzük a zöldbabot 5-7 percig, majd tegyük egy tálba és keverjük össze a megmaradt öntettel. A főtt tojásokat vágjuk negyedekre. A paradicsomot vágjuk félbe, a tonhalat csepegtessük le. Nyomkodjuk össze villával a tonhalat, keverjük újra össze a Vinaigrette öntetet és locsoljuk meg a halat. A hozzávalókat rendezzük el egy tálon: a burgonyát körbe, a közepére a zöldbabot tesszük, és erre rakjuk a tonhalat és a szardellát. A tonhal kupac tetejére tegyünk felváltva paradicsom és tojáscikkeket. A még megmaradt öntetet öntsük a salátára.
NIZZAI SALÁTA 02.
Összeállítás: 20 perc Főzni nem kell!
Hozzávalók 4-6 személyre: 14 dkg zöldbab, 2 szem nyolcba vágott paradicsom, 1 kis fej, karikákra vágott lilahagyma, 3 kemény tojás, negyedelve, 8 evőkanál kimagozott fekete olívabogyó, 40 dkg lecsepegtetett konzerv tonhal, 4 dkg leszűrt szardella, 3 evőkanál olívaolaj. 1 evőkanál fehér borecet, 1 tört fokhagymagerezd, 1/2 kiskanál francia mustár
Elkészítése: A zöldbabot megtisztítjuk, és 1 percre lobogó forró vízbe dobjuk, majd jeges vízbe átszedjük, és lecsepegtetjük. A babot a paradicsommal, a hagymával, a tojásokkal, az olajbogyóval, a tonhaldarabokkal és a szardellával összekeverjük. Az olívaolajat az ecettel, a fokhagymával meg a mustárral jól záródó üvegben összerázzuk. A salátára öntve pirított kenyérrel tálaljuk.
NIZZAI SALÁTA 03.
Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg mélyhűtött zöldbab, 2 db tojás, 1 doboz (15 dkg) tonhal, 4 szelet szardínia, 1 kis fej saláta, 1 fej hagyma, 1 ek borecet, 3 ek olívaolaj, 4 db paradicsom, 2 ek fehérbor, ízlés szerint só, őrölt bors, 1 ek vágott zöldfűszer (petrezselyem, metélőhagyma, tárkony), 12-16 szem fekete olajbogyó (kimagozva)
Elkészítése: A zöldbabot megpároljuk, a tojásokat megfőzzük. A salátát tisztítjuk, mossuk és lecsöpögtetjük. A paradicsomokat negyedeljük, szárukat kivágjuk. A tisztított hagymát felkarikázzuk.
Ecetből, olajból, fehérborból, sóból, borsból és a vágott zöldfűszerekből kikeverjük a mártást.
A salátaleveleket nagy tálba helyezzük. Rátesszük a zöldbabot, a tonhalat, a szardíniát, a tojásokat, a hagymát, az olajbogyót, a paradicsomot, majd ráöntjük a mártást és azonnal tálaljuk.
NIZZAI SALÁTA 04. (HOLLAND)
Hozzávalók: 25 dkg hideg, főtt zöldbab, 1 jégsaláta, 6 közepes méretű főtt burgonya, 6 paradicsom, 125 ml borecet, 6 szardella, 10 fekete olíva bogyó, 2 ek kapri
Elkészítése: Szedjük a salátát leveleire és tegyük egy nagy tál aljára. A főtt babot 2 1/2 cm-es darabokra vágjuk, és egy tálban hagyjuk. A burgonyát apró kockákra vágva hozzákeverjük. A paradicsomot 4 darabba vágjuk és hozzátesszük a többihez. Az ecettel megöntözzük és az egészet jól összekeverjük. A masszát a salátalevelekre tesszük, és a tetejét megszórjuk szardellával, olívabogyóval és kaprival.
NIZZAI SALÁTA 05. SALAT NICOISE
Hozzávalók: megmosott vegyes leveles saláta (jég-, radiccio, stb.), 1 fej lila hagyma felkarikázva, 4 db cikkekre vágott keménytojás, 4 db cikkekre vágott paradicsom, 20 dkg olajos tonhalfilé, 10 dkg főtt articsóka, uborkakarikák, olajbogyó, só, bors
Továbbá: 2 dl mustáros Vinaigrette mártás (azaz 1 teáskanálnyi csípős – dijoni – mustár, 1 kis fej hagyma, 0,5 dl citromlé, só, bors és 1,5 dl olívaolaj turmixgépben elkeverve)
Elkészítése: A megmosott, feltépkedett salátaleveleket tálba tesszük, ráöntünk kb. 2 evőkanálnyi mártást, jól összekeverjük, és négy tányérra elosztjuk. A többi hozzávalót ízlésesen elosztjuk a salátalevelekre és a mártással meglocsolva tálaljuk.
Francia botkenyérrel kínáljuk.
OLAJBOGYÓS ZÖLDBABSALÁTA
Hozzávalók: 40 dkg friss zöldbab, 4 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál ecet, só, bors, egy gerezd fokhagyma, 2 evőkanál aprított snidling, 2 szép paradicsom, 10 dkg fekete olíva
Elkészítése: Főzzük meg a megtisztított, 2-3 centis darabokra vágott zöldbabot sós vízben. Csepegtessük le és hagyjuk kihűlni. Vágjuk kockára a paradicsomot, és keverjük össze a babbal. Az olajból, ecetből, valamint a fűszerekből készítsünk salátaöntetet, keverjük össze a zöldségekkel, majd szórjuk rá a snidlinget és az olajbogyót. Azonnal tálalható.
OLAJOS ZÖLDBABSALÁTA
Hozzávalók: 1 kg zöldbab, 2 fej vöröshagyma, 2-3 paradicsom, zöldpetrezselyem, kevés só, cukor, olaj
Elkészítése: A sárga hüvelyű zöldbabot végeitől megtisztítjuk és nagyon kevés vízzel - lehetőleg jól záródó edényben - kis lángon feltesszük főni. A vízbe beletesszük a karikára vágott hagymát, a negyedelt paradicsomokat, a zöldpetrezselymet, sót, és 1-2 evőkanál olajat, pici cukrot. Lassú főzéssel addig pároljuk, amíg a bab megpuhult és levét elfőtte. Kihűtjük, majd jégszekrénybe téve néhány órán át érleljük.
ÓRIÁSBAB-SALÁTA 01.
Hozzávalók 4-6 személyre: 1/2 kg száraz óriásbab, 2 közepes hagyma, olívaolaj ízlés szerint, só, bors, citromlé vagy ecet, ízlés szerint
Elkészítése: A babot előző este beáztatjuk. Ha ezt elfelejtjük, akkor a következőképpen járunk el: Megmossuk a babot, fazékba tesszük, annyi vizet adunk hozzá hogy ellepje. Felfőzzük, majd lehúzzuk a tűzről és egy órát lefedve hagyjuk ázni a forró vízben. Egy óra múlva leöntjük a vizet és újból felöntjük annyi forró vízzel, hogy ellepje, sózzuk és puhára főzzük. Leszűrjük, megvárjuk, míg kihűl és salátástálba halmozzuk.
A hagymákat kerek szeletekre vágjuk és a petrezselyemzöldet apróra vágjuk.
A babot, hagymát, petrezselymet összekavarjuk, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, hozzáöntünk olívaolajat és citromlevet, vagy ecetet ízlés szerint és máris tálalható.
ÓRIÁSBÁB-SALÁTA 02.
Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg óriás száraz bab, só, 4-5 evőkanál borecet, 1 nagy fej lila hagyma, 1 csomó petrezselyemzöld, 1-2 piros és zöldpaprika, 3-4 evőkanál olaj, 1 csipetnyi őrölt bors, 1 csipetnyi chilipaprika
Elkészítése: Az óriás babot megfőzöm, leszűröm, sós, borecetes levet öntök rá, és hagyom benne kihűlni. A hagymát megtisztítom, vékony karikákra vágom, megsózom, és kézzel többször összenyomkodom. Hozzáteszem a finomra vágott petrezselyemzöldet és a felszeletelt hegyes, piros zöldpaprikát. Mindezt a babhoz keverem, kevés olajjal meglocsolom, chilipaprikával és frissen őrölt borssal fűszerezem. Jól lehűtve tálalom.
PARADICSOMOS BABSALÁTA 01.
Elkészítési idő: 1, 5 óra (+ a beáztatás)
Hozzávalók 4 személyre: 45 dkg barna közepes szemű bab, 1 gerezd fokhagyma, fél fej fejes saláta, 1 csokor petrezselyem, fél dl olaj, 2 evőkanál (hagymás) ecet, 1 dl sűrített paradicsom, 1 kávéskanál salátafűszer
Elkészítése: A babot előző este beáztatjuk, majd másnap enyhén sós vízben, kb. 1 óra alatt megfőzzük. Vigyázzunk, hogy ne főjön szét. A fokhagymát fokhagymanyomón átpréseljük. A fejes salátát fél cm-es csíkokra vágjuk. A petrezselymet felaprítjuk. Összekeverjük az olajat, az ecetet és a sűrített paradicsomot.
Hozzáadjuk a fokhagymát, a salátafűszert, a petrezselyem felét, majd alaposan kikeverjük. A babot és a salátát salátástálba tesszük, összekeverjük, és az egészet leöntjük a salátaöntettel. A maradék petrezselyemmel díszítve tálaljuk.
Nyáron készítsük nagy szemű frissen fejtett babból. Sokkal hamarabb megpuhul.
PARADICSOMOS BABSALÁTA 02.
Hozzávalók: 10 dkg bab, 1 ek delikát, 12 babérlevél, tárkony, rozmaring, tárkonyecet, 2 gerezd fokhagyma, cukor vagy édesítőszer, só, 1 nagy vöröshagyma, 2 paradicsom
Elkészítése: A babot előző este beáztatjuk, majd a fűszerekkel együtt feltesszük főni. Ügyelni kell, hogy ne főjön szét, viszont ne is ropogjon. Közben a hagymát vékony karikákra szeljük, kicsit megsózzuk. A paradicsomot és a fokhagymát szintén felkarikázzuk. Ha a bab megfőtt, leszűrjük és hűlni hagyjuk (a levét felhasználhatjuk leveshez.
PARADICSOMOS-HAGYMÁS BABSALÁTA
Hozzávalók: 60 dkg főtt bab, 2 fej lilahagyma, 4 szelet kenyér, 20 dkg paradicsom, 1 csomó petrezselyem, 3 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál ecet, 5 dkg kristálycukor, só, őrölt bors, szeletelt bacon
Elkészítése: Keverőtálba a lilahagymát vékonyan felkarikázzuk, a paradicsomot felkockázzuk, a petrezselymet vagdaljuk. Hozzákeverjük a főtt babot. A többi hozzávalóból öntetet keverünk, és a salátára öntjük. Két-három órára hűtőszekrénybe tesszük. Tálalás előtt a bacont kisebb darabokra vágjuk, és serpenyőben kisütjük. A pörcöt kivéve, a visszamaradt zsiradékban megpirítjuk a kenyérkockákat. A salátát a szalonna pörcökkel és a kenyérkockákkal megszórva tálaljuk.
PARADICSOMOS-PAPRIKÁS BABSALÁTA
Hozzávalók: 40 dkg nagy szemű, fejtett bab, só, 1 babérlevél, 1 zellerlevél, 20 dkg sárga paradicsom, 20 dkg zöldpaprika, 20 dkg paradicsompaprika, 1 nagy fej lila hagyma, 3-4 evőkanál borecet, 4-5 evőkanál olaj, 1 késhegynyi cukor
Elkészítése: A frissen fejtett babot annyi vízzel, amennyi ellepi, felteszem főni. Sóval, babérlevéllel, zellerzölddel ízesítem. Amikor megfőtt, leszűröm és kihűtöm. Közben a paradicsomot cikkekre, a paprikákat kockákra vágom, a lila hagymát vékonyra szeletelem. Borecettel, olajjal, sóval, kevés cukorral öntetet készítek, és ráöntöm a kihűlt babbal összekevert paprika-, paradicsom- és hagymaszeletekre. Ha szükséges, ecettel, sóval utánízesítem. A salátát tálalásig lefedem, és hűtőszekrénybe teszem. Zeller- vagy petrezselyemzölddel díszítve tálalom.
PARADICSOMOS ZÖLDBABSALÁTA
Hozzávalók: 60 dkg konzerv zöldbab, 2 evőkanál ketchup, 4 evőkanál olaj, 2 evőkanál 5%-os ecet, 2 késhegynyi őrölt feketebors, 1/2 csomó metélőhagyma, só
Elkészítése: Az olajat, a ketchupot, az ecetet jól összekeverjük. Borssal, sóval ízesítjük és ráöntjük a leszűrt zöldbabkonzervre. Összekeverjük és meghintjük apróra vágott metélőhagymával. Tálaláskor salátalevéllel, paradicsommal és petrezselyemzölddel díszítjük.
PETREZSELYMES BABSALÁTA 01.
Hozzávalók 4 adaghoz: 20 dekás vörösbab konzerv, 1 fej lilahagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 db sárga kaliforniai paprika, 20 deka füstölt tarja, 2-3 evőkanálnyi vörösborecet, 5 evőkanálnyi olívaolaj, 1 teáskanálnyi dijoni mustár, 1 csupor friss petrezselyem
Elkészítése: Leszűröm a babkonzervet, aztán csap alatt még meg is mosom a szemeket. Egy lilahagymát vékony karikákra vágok. Majd apróra vágok egy gerezd fokhagymát is. Mivel a vörös babhoz jól illik a paprika, fogok 1 db sárga kaliforniai paprikát, és azt is vékony csíkokra vágom. Egy serpenyőben olajat melegítek, majd beledobom a lilahagymát, a fokhagymát, majd a csíkokra vágott paprikát és alufóliával lefedve puhára párolom a zöldségeket. Amíg a zöldségek párolódnak, jöhet egy darabka hús, és kis kockákra vágom.
Hogy gyorsabban puhuljanak, 1 evőkanálnyi ecetet öntök rájuk, megvárom, hogy elpárologjon az illata, majd visszafedem őket. Egy tálkába 5 evőkanálnyi olívaolajat öntök, majd jöhet hozzá 1,5 evőkanálnyi ecet és 1 teáskanálnyi mustár. Kézi habverővel az egészet összedolgozom. Eddigre a zöldségek is elkészültek, így a megpuhult paprikacsíkokhoz dobom a kockákra vágott tarját, majd a lecsöpögtetett babkonzervet és az egészet jó alaposan összeforgatom. Megvárom, míg a babszemek átmelegszenek, aztán lekapcsolom a serpenyő alatt a lángot. Hozzákeverem az öntetet, borsozom, végül egy jó nagy csupor friss petrezselymet vágok rá.
PETREZSELYMES BABSALÁTA 02.
Hozzávalók 2 adaghoz: 1 fej lilahagyma, 10 deka főtt, füstölt sonka vagy tarja, 1 gerezd fokhagyma, 1 sárga kaliforniai paprika, 2 evőkanál olivaolaj, 1 doboz 40 dekás vörösbab konzerv, 1 nagy csokor petrezselyem, só és frissen őrölt bors, 1 evőkanál vörösbor ecet
Az öntethez: 1 teáskanál dijoni mustár, 1 evőkanál vörösbor ecet, 4 evőkanál olivaolaj
Elkészítése: A lilahagymát vékonyan felkarikázom, a sonkát falatnyi darabokra kockázom, a fokhagymát pedig pépesre zúzom. Kicsumázom a paprikát, a félbevágott paprikadarabokról kisöpröm a magokat, és félcentis csíkokra szeletelem. Egy serpenyőben közepesen erős tűzön megmelegítem olívaolajat, aztán puhára párolom benne a lilahagyma karikákat, és ha már lágyak, hozzájuk teszem a fokhagymapépet. Amikor 1 perc után belekeverem a serpenyőbe a paprikacsíkokat, és vajpuhára párolom őket. Az öntethez egy kis tálkában összekeverem a mustárt a vörösborecettel meg az olivaolajjal. Aztán a puha, hagymás paprikához hozzákeverem a sonkafalatokat, a lecsöpögtetett és hideg vízzel átöblített babszemeket meg a mustáros-ecetes olajat. 5 percen át kevergetve összemelegítem, majd amikor az ízek egymásba vegyültek, lehúzom az edényt a tűzről, és apróra vágom a petrezselymet.
Tálalás előtt a babsalátát megsózom, alaposan megborsozom, hozzákeverek még egy kis vörösbor ecetet, aztán rászórom a felaprított petrezselymet.
PIKÁNS ZÖLDBABSALÁTA
Hozzávalók: 50 dkg zöld ceruzabab, 4 dl kefir, 3 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál házilag eltett sárgabaracklekvár (nem tévedés!), fél citrom leve, 25 dkg burgonya, 2 nagy, savanykás alma, ízlés szerint só, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 evőkanál mustár
Elkészítése: A mártáshoz a kefirt összekeverem a lekvárral, a mustárral, a megtisztított és szétzúzott fokhagymával, a sóval, a borssal és a citromlével. A burgonyát héjában megfőzöm, majd még melegen meghámozom, és kis kockákra vágva teszem bele a mártásba. A zöldbabot forrásban lévő, enyhén sós vízbe rakom, és az újraforrástól számított 5 perc múlva leszűröm. Kétcentis darabokra aprítva adom a többi hozzávalóhoz. Az egészet alaposan átforgatom, majd lefedve két-három órára beteszem a hűtőszekrénybe, hogy az ízei összeérjenek.
Elkészítési ideje: kb. 70 perc.