Ádventi receptek
ADVENTI KALÁCS
Hozzávalók: 2 tojás, 25 deka cukor, 1 késhegynyi szegfűszeg, 1 kávéskanálnyi törött fahéj 2 kávéskanál kakaó, 25 deka liszt, 3/4 csomag Dr. Oetker féle “Backin” sütőpor, 1/4 liter feketekávé
Elkészítése: Az egész tojásokat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk egyenként a többi anyagokat, jól elkeverjük, zsírozott. morzsával kihintett tortaformában 1 óráig sütjük. Ha kihűlt, kettévágjuk, és gyümölcsízzel megtörjük.
ADVENTI KOSZORÚ
Hozzávalók: 16 szem egész mandula, 2 dl tejszín, 1 evőkanál szilvalekvár, fél mokkáskanál őrölt fahéj, 16 kis gombóc Cappuccino fagylalt, 16 dk karácsonyi aprósütemény
Előkészítés: A mandulát forró vízbe mártjuk, héját lehúzzuk. A tejszínt kemény habbá verjük.
Elkészítése: A szilvalekvárt és a fahéjat összekeverjük, és a tejszínhabba forgatjuk. A masszát csillagcsőrös habzsákba szedjük, és négy tányérra - az adventi koszorúhoz hasonlóan - nagy kört nyomunk. A habra, mint nagy gyertyát, ráültetjük a fagylaltgombócokat. Mindegyikbe, mint a gyertyaláng, egy-egy szem mandulát szúrunk. A koszorúnkat aprósüteményekkel (vaníliás kifli, linzerkarika, stb.) díszítjük.
Azonnal tálaljuk.
ADVENTI MÁKOS-DIÓS KOSZORÚ
Hozzávalók:
A tésztához: 50 dkg liszt, 2 cs. Dr. Oetker Instant élesztő, 2,5 - 3 dl tej, 2 db tojás, 6 dkg margarin, csipet só, 1 üveg (2 ml) Dr. Oetker Mandula aroma, mazsola, ízlés szerint
A töltelékhez: 18 dkg őrölt mák/dió, 1 üveg (2 ml) Dr. Oetker Citrom aroma, 10 dkg finomra őrölt babapiskóta, 1 kiskanál fahéj, 10 dkg kristálycukor, 0,5 dl víz, 3 dkg gyümölcslekvár, 3-5 dkg mazsola, 1 cs. Dr. Oetker Vanillincukor, 0,5 dl étolaj
Elkészítése: Először a tölteléket készítjük el. A vízből és a kristálycukorból szirupot főzünk, beletesszük a mazsolát, az őrölt baba- piskótát és a fahéjat, majd a tűzről levéve a többi hozzávalót (az étolajat utoljára) és kb. 25-30 percig hűlni hagyjuk.
Ez alatt elkészítjük a kelt tésztát. A lisztbe belekeverjük a langyos tej felével megkelesztett/elkevert élesztőt, a csipet sót, 1 egész tojást és egynek a sárgáját, valamint a maradék tejjel elkevert kristálycukrot. Jól kidolgozzuk, míg hólyagokat vet, hozzáadjuk az olvasztott margarint és a mazsolát.
Meglisztezzük a tetejét és kb. 20-25 percig meleg helyen kelesztjük. A tésztát készíthetjük Dr. Oetker Kelt tészta alapporból is a csomagoláson található leírás alapján.
Miután megkelt a tészta, beletekerjük a kihűlt tölteléket, a tésztát kikent formába tesszük, majd előmelegített 170C-os sütőben 35-40 percig sütjük.
Díszítés: Dr. Oetker Marcipán ízű cukormázzal megspricceljük, majd mandulareszelékkel a tetejét megszórjuk.
ADVENTI MUFFIN
Hozzávalók: 20 dkg aszalt sárgabarack, 5 dkg mazsola, 3 evőkanál barackpálinka, 12 dkg vaj vagy margarin (a vajtól tovább puha marad), 10 dkg cukor, 25 dkg finomliszt, fél csomag sütőpor, fél mokkáskanál őrölt fahéj, fél mokkáskanál mézeskalács fűszerkeverék, 2 tojás, egy evőkanál méz, fél dl tej, a sütéshez pogácsa méretű fémformák
Elkészítése: A barackot és a mazsolát apróra vágjuk, ráöntjük a pálinkát, amitől puha és ízletesebb lesz. A vajat felolvasztjuk, és kikenjük vele a fémformákat, a maradékot pedig félretesszük, mert még szükség lesz rá. Közben a sütőt 200 fokra melegítjük, majd egy tálban a lisztet, a sütőport, a fűszereket összekeverjük, és ehhez adjuk hozzá a pálinkás barackot és mazsolát. A két tojást habosra keverjük, majd hozzáöntjük a tejet, a megmaradt vajat és a mézet, és alaposan összekeverjük. Lassan, kanalanként adagoljuk a lisztes keverékhez. Figyeljünk, hogy a masszánk a piskótáénál kicsit sűrűbb legyen. A formákba töltjük a tésztát, és 20 percig sütjük. Ez a mennyiség 12 adagra elegendő. Mignon papírba tesszük, és porcukrozzuk, a sütemény fedeles dobozban hosszú ideig tárolható.
ADVENTI NAPTÁR
Hozzávalók egy sütőlaphoz:
A tésztához: 5 dkg RAMA margarin, 25 dkg méz, 10 dkg barna cukor, 1/2 csomag szalalkáli, 2 evőkanál rum, 35 dkg liszt, 10 dkg darabolt dióbél, 1 csomag mézes fűszerkeverék, 1 teáskanál ánizsmag, RAMA margarin a forma kikenéséhez
A díszítéshez: 25 dkg porcukor, 1 db tojásfehérje, zöld és piros ételfesték
Elkészítése: A mézet, a cukrot és a margarint egy edényben addig melegítjük, amíg a margarin és a cukor megolvad. Kéz-melegre hűtjük. Egy tálban összekeverjük a lisztet a dióval, a mézes fűszerkeverékkel, az ánizsmaggal és a szalalkálival.
A tésztát zárható edénybe vagy fóliával letakart tálba tesszük, és legalább 3 napig állni hagyjuk.
A tésztát átgyúrjuk, és fólián kinyújtjuk, majd áthúzzuk a sütőlapra. A kés tompa élével 24 mezőt rajzolunk be. A 21-től 24-ig terjedő mezőket csillag-formával alakítjuk ki a tésztában. A tésztát 200°C-ra előmelegített sütőben, kb. 15 percig sütjük.
Átszitáljuk a porcukrot, majd a felvert tojásfehérjével és néhány csepp vízzel csomómentes mázzá keverjük. A mázat háromfelé osztjuk: egyik részét pirosra, másik részét zöldre színezzük, míg harmadik része fehér marad.
A három különböző színű mázat kis műanyag tasakokba töltjük, ezek sarkait levágjuk, és az előrajzolt vonalakat megfestjük. A csillagokat fehérrel kitöltjük, és a számokat felfestjük.
ADVENTI PUNCS NARANCCSAL
Hozzávalók: 500 ml gyümölcstea, 200 ml száraz vörösbor, 300 ml narancslé, 2-4 evőkanál kandírozott cukor, 4 szem szegfűszeg, 2 narancs
Elkészítése: Elkészítjük a gyümölcsteát úgy, hogy legalább 10 percig ázni hagyjuk a teaanyagot, majd leszűrjük. A borral, a narancslével, a kandírozott cukorral, és ízlés szerinti mennyiségben szegfűszeggel érni hagyjuk 5 percig. Megtisztítunk egy narancsot, gerezdjeire bontjuk, és elosztjuk a 4 teás pohárban, majd ezekre öntjük a puncsot. A poharakat a másik narancs gerezdjeivel díszítjük, esetleg adhatunk mellé tálaláskor még kandírozott cukrot is.
AMARETTO KEKSZEK
Hozzávalók kb. 150 darabhoz: 300 g hámozott, darált mandula, 1-2 evőkanál Amaretto likőr (mandulalikőr), 2 friss tojásfehérje, 500 g porcukor
Elkészítése: A mandulából, az Amarettoból, a tojásfehérjéből és 480 g porcukorból tésztát gyúrunk. A sütőt 150C-ra (gázsütő 1. fokozat) melegítjük. A tésztát nagy, vagy közepes lyukú habzsákba töltjük, és egy alufóliával bélelt (az alufóliáról könnyebben elválik a megsült sütemény) tepsire cseresznye nagyságú golyókat nyomunk. Előmelegített sütőben 25 percig sütjük. A kekszecskéket még melegen megszórjuk a maradék porcukorral.
Tipp: a golyócskákat kézzel is készíthetjük, ha a kinyomáshoz túl keményre sikerülne a tészta.
ÁNIZSKARIKÁK
(Munka: ~15 perc, Fogyasztható: másnap)
Hozzávalók kb. 100 darabhoz: 5 tojás, 50 dkg porcukor, 2 ek ánizspálinka, 1 ek ánizsmag, fél tk sütőpor, 40 dkg liszt
Előkészítés: A tepsit kibéleljük sütőpapírral
Elkészítése: A tojásokat a porcukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk az ánizspálinkát, az ánizsmagot, a sütőport és a lisztet. Alaposan összedolgozzuk. A masszát sima csőrös habzsákba szedjük, és a tepsire karikákat nyomunk. Legalább 4 órán át, de még jobb, ha egész éjszakán át, száradni hagyjuk. A sütőt 160°C-ra (gázsütő 1. fokozat) előmelegítjük. A karikákat kb. 20-25 percig sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni.
BEJGLI
Hozzávalók: 1 kg liszt, 20 dkg vaj vagy margarin, 15 dkg zsír, 60 dkg cukor, 1 dkg élesztő, 2 tojás, 2 dl tej, só, 40 dkg mák, 40 dkg dió, 10 dkg mazsola, fél citrom, 4 dkg búzacsíra vagy zsemlemorzsa
Elkészítése: A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, zsírral és 8 dkg cukorral. Az élesztőt 2 dl langyos, cukros tejben felfuttatjuk, és a tésztához vegyítjük, hozzáadunk még egy tojást, késhegynyi sót. Az egészet jól összegyúrjuk, és hideg helyen, néhány órán át, pihentetjük. Utána 6 egyenlő részre osztjuk, és cipókba formáljuk, majd téglalap alakúra kinyújtjuk. Hármat mákos, hármat diós töltelékkel töltünk meg úgy, hogy a sűrű tölteléket lapos késsel egészen a tészta széléig kenjük, a keskenyebbik oldalon kb. 1 cm-t visszahajtunk a tésztából, és felsodorjuk. Gyengén kizsírozott tepsibe rakjuk a megtöltött bejgliket, tojással megkenve fél óráig meleg helyen tartjuk, ismét megkenjük, és ezúttal hideg helyre tesszük addig, amíg a tojás megszárad. Mérsékelten meleg sütőben, kb. 35-40 percig, sütjük. Így szép márványos lesz.
Máktöltelék: 26 dkg cukorból 2,5 dl vízzel szirupot főzünk, amellyel leforrázzuk a mákot, majd hozzákeverünk 5 dkg megtisztított mazsolát, kevés reszelt citromhéjat (esetleg 1-2 hámozott, reszelt almát, ettől lazább lesz a töltelék).
Diótöltelék: 22 dkg cukorból 2 dl vízzel szirupot főzünk, és az őrölt dióra öntjük. Hozzáadjuk a megtisztított mazsolát, reszelt citromhéjat, és 4 dkg zsemlemorzsát, vagy búzacsírát.
CSOKIS SZÍVEK
Hozzávalók kb. 50 darabhoz: 15 dkg cukor, 2 csomag vaníliás cukor, 30 dkg liszt + a nyújtáshoz, fél teáskanál sütőpor, 4 dkg kakaó, 15 dkg hideg vaj, 2 tojás, 10 dkg fehér csokoládé tortabevonó, 3 evőkanál csokoládéforgács
Előkészítés: Nagy sütőtepsit kibélelünk sütőpapírral. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük.
Elkészítése: A cukrot, a vaníliás cukrot, a lisztet, a sütőport, a kakaót, a vajat és a tojást gyors mozdulatokkal összedolgozzuk. Lisztezett deszkán 3-5 mm vastagságúra kinyújtjuk, és nem túl nagy szíveket szaggatunk ki. A tepsire rakosgatjuk, és a sütőben kb. 12 perc alatt megsütjük. Hagyjuk teljesen kihűlni. A fehér tortabevonót a csomagoláson olvasható utasítás szerint felolvasztjuk, és ecsettel a szívekre kenjük. Megszórjuk csokoládéforgáccsal, és hagyjuk teljesen megszáradni. Díszes dobozba rakjuk, és így ajándékozzuk.
Munka: kb. 40 perc
Fogyasztható: kb. 1 óra 30 perc múlva
CSOKOLÁDÉS SZALÁMI
Hozzávalók 6 személyre: 20 dkg háztartási keksz, 20 dkg mandula vagy dió, 20 dkg csokoládé, 5 dkg + 4 dkg vaj, 2 púpozott evőkanál kakaó, 20 dkg porcukor, 3 tojássárgája, 2 púpozott evőkanál kristálycukor
Előkészítés: A kekszet apróbb darabokra tördeljük. A mandulát vagy diót durvára vágjuk. A csokoládétojást, nyuszit összetördeljük, gőzfürdőben vagy mikrohullámú készülékben felolvasztjuk, beledobunk 5 dkg vajat, és még 1 percre, a gőzfürdőre, vagy mikrohullámú készülékbe visszatesszük. A kakaót átszitáljuk.
Elkészítése: A vajas csokoládét simára keverjük, majd a porcukorral habosra verjük. Egyenként beledolgozzuk a tojássárgákat. A csokoládés masszát a keksszel összegyúrjuk, és vizes kézzel 3-4 cm vastag hengerekké formázzuk. Egy órára a hűtőszekrénybe tesszük, hogy megkeményedjen. A mázhoz a kakaót a cukorral és 3-4 evőkanál vízzel simára keverjük, kevergetve sűrűre főzzük. Levesszük a tűzről, és beledobunk 4 dkg vajat. A hengereket bevonjuk vele, visszatesszük a hűtőszekrénybe, és hagyjuk megdermedni. Közvetlenül tálalás előtt vizes késsel 3 cm vastag szeletekre vágjuk. Ha marad, a hűtőszekrényben tároljuk.
DIÓS SZELETEK
Munka: ~45 perc
Fogyasztható: ~ 3 óra múlva
Hozzávalók kb. 30 darabhoz: 10 dkg aszalt szilva, 10 dkg aszalt barack, 25 dkg dió, 25 dkg liszt, 1 cs. sütőpor, 1,5 ek kakaópor, 1 csapott ek őrölt fahéj, 1 csapott ek őrölt szegfűszeg, 10 dkg vaj, 25 dkg cukor, 2 tojás, 6 ek tej, 25 dkg porcukor, 2 citrom leve
Előkészítés: Az aszalt szilvát és barackot, a diót apróra vágjuk. Összekeverjük a lisztet, a sütőport, a kakaót, a fahéjat és a szegfűszeget.
Elkészítése: Habosra keverjük a vajat a cukorral, beledolgozzuk a tojásokat és a tejet. Hozzáadjuk a lisztes keveréket, az aszalt gyümölcsöket és a diót.
A sütőt 180°C-on (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. Kibélelünk sütőpapírral egy tepsit. A masszát kb. 2 cm vastagon a tepsibe simítjuk, és a sütőben kb. 20 percig sütjük.
A süteményt kb. 2 órát hűlni hagyjuk, majd 3 x 6 cm nagy darabokra vágjuk.
A porcukrot simára keverjük a citromlével, (lassan adagolva, hogy ne legyen híg a máz) és ezzel a sűrű cukormasszával megkenjük a süteményszeleteket. Hagyjuk megszáradni.
ÉDES FALATKÁK
Hozzávalók: 10 dkg darált háztartási keksz, 2 tojásfehérje, 200 g Nutella, kókuszreszelék, kristálycukor
Elkészítése: A háztartási kekszet összegyúrjuk a Nutellával és a tojásfehérjével. Különböző, érdekes kis formákra gyúrjuk, alakítjuk, meghempergetjük kókuszreszelékben, kristálycukorban, színes cukrocskákkal díszítjük.
FEKETEERDEI ADVENTI KALÁCS
Hozzávalók körülbelül 25 adaghoz: 2 üveg (720 ml) kimagozott meggybefőtt, 10 dkg étcsokoládé, 50 dkg liszt, 1 zacskó sütőpor, 17-20 dkg margarin, 20 dkg cukor, 2 zacskó vaníliás cukor, 3 tojás, 32 dkg félzsíros tehéntúró, 4 dkg Koronás szóró-cukor
Elkészítése: A befőttet lecsöpögtetjük, a csokoládét durvára felaprítjuk. A sütőporral elkevert átszitált liszthez hozzáadunk 15 dkg vajat, 17-18 dkg cukrot, majd a robotgép gyúrópálcájával beledolgozzuk a tojásokat és a túrót.
A lisztezett deszkán kézzel jól átgyúrjuk a tésztát, és 32X38 cm-es lappá nyújtjuk. 2/3-ad részén elosztjuk a meggyet és a csokoládét, majd a keskenyebbik oldalánál fogva feltekerjük, és kalácsot formálunk belőle. Átlósan, sütőpapírral kibélelt tepsibe fektetjük, és előmelegített sütőben, 200 fokon 30-35 percig sütjük.
A maradék vajat megolvasztjuk. A szóró-cukrot a maradék kristály és vaníliás cukorral összekeverjük. Az adventi kalácsot még forrón megkenjük a vajjal, majd vastagon megszórjuk a cukorkeverékkel.
FEKETE-FEHÉR SÜTI
Hozzávalók 60 darabhoz: 30 dkg liszt, 20 dkg vaj vagy margarin, 10 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, csipetnyi só, 1 tojás, 1 késhegynyi sütőpor, 1 evőkanál kakaó, 1 evőkanál tej, néhány csepp rumaroma
Elkészítése: A lisztet, zsiradékot, cukrot, vaníliás cukrot, sót, tojást, sütőport gyúrjuk össze, majd felezzük el a tésztát. Az egyik feléhez keverjük a maradék hozzávalókat. Mindkét részt tegyük 30 percre a hűtőbe. Alufólián nyújtsuk ki külön a tésztákat. A világos tésztát tegyük a sötétre, és tekerjük össze. Szeleteljük fel vékonyan, és az így kapott csigákat süssük ki (180 fokon kb. 8-10 perc).
FÖLDIMOGYORÓS BORZASKA
Hozzávalók: 5 dkg sózott földimogyoró, 20 dkg liszt, 10 dkg cukor, 10 dkg vaj vagy margarin, 2 tojás, késhegynyi sütőpor
A díszítéshez: 15 dkg földimogyoró, porcukor
Elkészítése: Az 5 dkg földimogyorót daráljuk le, és keverjük össze a többi hozzávalóval. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre tegyünk apró halmokat a tésztából. A maradék földimogyorót mossuk le, szárítsuk meg és vágjuk apróra. Nyomjuk a sütire, majd süssük 10-12 percig. Hűtsük le, és forgassuk meg porcukorban.
FŰSZERES APRÓSÜTEMÉNY
Hozzávalók: 25 dkg liszt, 12,5 dkg cukor, 12,5 dkg vaj, 2 tojás, őrölt szerecsendió, őrölt fahéj, őrölt szegfűszeg, egy csipet szódabikarbóna
Elkészítése: Gyúrjuk jól össze a hozzávalókat, és tiszta konyharuhával letakarva hűvös helyen pihentessük egy éjszakát. Másnap nyújtsuk ki, szaggassunk belőle formákat, és gyenge tűznél süssük meg.
HABCSÓK
Hozzávalók kb. 25 darabhoz: 2 tojásfehérje 15 dkg porcukor 3 dkg étkezési keményítő
Előkészítés: Kibélelünk sütőpapírral egy nagy tepsit. A sütőt 160 fokra (gázsütő 1. fokozat) előmelegítjük.
Elkészítése: A tojásfehérjéket tiszta tálban, tiszta habverővel, egy csipet sóval kemény habbá verjük, közben apránként beleszitáljuk a 10 dkg porcukrot. A hab olyan kemény legyen, hogy ha késsel belevágunk, a nyoma megmaradjon. A maradék 5 dkg porcukrot elkeverjük az étkezési keményítővel, habra szitáljuk, és óvatosan összeforgatjuk. A masszát habzsákba töltjük, és kisebb “csókokat” nyomunk a tepsire. A sütő középső rácsán kb. 15 percig sütjük, majd elzárjuk a sütőt, és további 2-3 órát a sütőben hagyjuk száradni.
ILLATOS GOLYÓK
Munka: ~45 perc
Fogyasztható: ~ 4 óra múlva
Hozzávalók kb. 30 darabhoz: 3-3 dkg cukrozott narancs- és citromhéj, 2 tojás, 12,5 dkg vaj + a tepsihez, 10 dkg cukor, 2 cs. vaníliás cukor, 1 ek méz, 2 tk mézeskalács fűszerkeverék, 20 dkg liszt, 1 tk sütőpor, 5 dkg vágott mandula
Előkészítés: A cukrozott narancs- és citromhéjat apróra vágjuk. A tojásokat kettéválasztjuk.
Elkészítése: A tojássárgákat a vajjal, cukorral, a mézzel és egy csipet sóval habosra keverjük.
Beledolgozzuk a mézeskalács-fűszerkeveréket, a cukrozott narancs- és citromhéjat, a lisztet, a sütőport és összedolgozzuk. A tésztát 2 órára hűtőbe tesszük.
Kivajazunk egy sütőtepsit. A tésztából kb. 2 cm átmérőjű golyókat formázunk, először megforgatjuk a kissé felvert tojásfehérjében, majd a mandulában. A tepsire rakosgatjuk, és kb. 1 órára, hidegre tesszük.
A sütőt 180°C-ra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. A golyókat kb. 20 percig sütjük.
ILLATOS SÜTEMÉNY AZ ADVENTI FÁCSKÁRA
Hozzávalók 24-30 darabhoz:
A tésztához: fél zacskó sütőpor, 46 dkg liszt, 30 dkg vaj, 15 dkg méz, 2 tojás, 1 citrom lereszelt héja, csipetnyi őrölt gyömbér
A tészta nyújtásához: liszt
A lekenéshez: 0,5 dl tej
A mázhoz: 2 tojásfehérje 1 kiskanál citromlé 10-15 dkg porcukor
Elkészítése: A sütőport a liszttel elkeverjük, a vajat, a mézet, az egész tojásokat, a fűszereket hozzáadjuk, és összegyúrjuk. Fóliába csomagoljuk, majd legalább 1 órán át hűvös helyen pihentetjük. Belisztezett deszkán 4-5 milliméter vastagra nyújtjuk, és különféle karácsonyi formákkal - csillag, hold, csengettyű - kiszúrjuk. Tetejére tejjel megkenjük, majd sütőpapírral borított tepsire sorakoztatva, 180°C-ra (légkeveréses sütőben 165 °C) előmelegített sütőben 12-14 perc alatt szép világosra sütjük. A mázhoz a tojásfehérjéket villával fölverjük, a citromlevet belecsorgatjuk, és annyi porcukorral keverjük össze, hogy tejföl sűrűségű legyen. A kihűlt süteményekre nyomózsák segítségével a számokat 1-től 24-ig rárajzoljuk, a többit szépen kicifrázzuk. Ha a máz megszikkadt, tűvel vékony cérnát vagy fonalat fűzünk át a süteményeken, és a kis adventi fenyőre aggatjuk azokat.
KÁVÉS PRALINÉK
Hozzávalók kb. 30 darabhoz: 1,5 dl tejszín, 20 dkg étcsokoládé tortabevonó, 1 teáskanál neszkávé, 3 evőkanál porcukor, 2 evőkanál kakaópor a szóráshoz, kb. 30 db csokoládé kávészem
Elkészítése: A tejszínt felforraljuk, beletördeljük a csokoládét, és felolvasztjuk benne. Hozzáadjuk a porkávét és porcukrot. A krémet a hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen. A krémet a kézi robotgép keverőspiráljával habosra verjük, és csillagcsőrös habzsákba töltjük. A krémet a kis pralinéformákba töltjük, megszórjuk kakaóporral, és egy szem csokoládékávéval díszítjük.
Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 2 óra múlva
KÓKUSZOS-MANDULÁS HABCSÓKOK
Hozzávalók kb. 60 darabhoz: 5 tojásfehérje, 25 dkg porcukor, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj, 25 dkg kókuszreszelék, 2 evőkanál rum, 40 dkg finomra darált mandula vagy marcipán
A díszítéshez: 10 dkg tortabevonó csokoládé
Előkészítés: A tepsit kibéleljük sütőpapírral. A sütőt 160 C-fokra (gázsütő 1. fokozat) előmelegítjük.
Elkészítése: A tojásfehérjéből kemény habot verünk, belekeverjük a porcukrot, a citromhéjat, a kókuszreszeléket, a rumot és a darált mandulát. A sütőpapírra kanállal, vagy habzsákkal kis kupacokat teszünk, és a sütőben 15-20 percig sütjük. Kihűtjük. Vízfürdőben felolvasztjuk a csokoládét, belemártjuk a sütemények egyik felét. Tortarácson hagyjuk megszáradni.
Munka: kb. 15 perc
Fogyasztható: kb. 40 perc múlva
MÁKOS CSILLAG
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 20 dkg cukor, 2 tojás, 1 csomag sütőpor, 20 dkg darált mák, 15 dkg margarin
Elkészítése: A hozzávalókat néhány kanál mákos cukor kivételével összegyúrjuk, kinyújtjuk, majd formákkal kiszaggatjuk. Kikent, lisztezett sütőlapra helyezzük, olajjal megkenjük, és a mákos cukorral meghintjük. Közepes lángon sütjük.
MÁKOS CSÓK CSOKIVAL
Hozzávalók kb. 30 darabhoz: 1,25 dl tej, 15 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 12,5 dkg darált mák, 2 tojás, 1 tojássárgája, fél teáskanál őrölt fahéj, 18 dkg liszt, 20 dkg apróra vágott mandula, vaj/margarin a kenéshez, 10 dkg fehér tortabevonó csokoládé
Előkészítés: Felforraljuk a tejet 10 dkg cukorral és a vaníliás cukorral. Belekeverjük a mákot, kb. 4 percig kevergetve főzzük, majd elzárjuk, és hagyjuk kihűlni. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük.
Elkészítése: A tojásokat a tojássárgával, a maradék 5 dkg cukorral, a fahéjjal habosra keverjük. Összedolgozzuk a mákkal. Végül a lisztet és a mandulát is belekeverjük. A tepsit kibéleljük sütőpapírral, vastagon kikenjük vajjal vagy margarinnal. A masszából két teáskanál segítségével kis halmokat rakunk a sütőpapírra, és sütőben kb. 20 percig sütjük. Még melegen a halmokat éles késsel kissé megemeljük a papírról, majd hagyjuk kihűlni. A tortabevonót a csomagoláson olvasható utasítás szerint felolvasztjuk, és a kihűlt csókokra csorgatjuk.
Munka: kb. 40 perc
Fogyasztható: kb. 2 óra múlva
MÁKOS KIFLICSKÉK
Hozzávalók 12 darabhoz: 15 dkg túró, 1 dl tej, 20 dkg őrölt mák, 6 evőkanál olaj + a kenéshez, 2 tojássárgája, 8 dkg cukor, 30 dkg liszt, 1 teáskanál sütőpor, 2 tojás a kenéshez
Előkészítés: A túrót krumplinyomón áttörjük. A tejet felforraljuk, és leforrázzuk vele a mákot.
Elkészítése: A túrót eldolgozzuk az olajjal, a tojássárgájával, a cukorral, egy csipet sóval. A lisztet összekeverjük a sütőporral, és a túróhoz adjuk. Ha a tészta túl kemény, belekeverünk 1 evőkanál tejfölt. Könnyen nyújtható tésztát kell kapnunk, ezért ne legyen túl hideg. Vékonyra kinyújtjuk a tésztát, és 6 darab négyzetet vágunk ki belőle, amelyeknek 13 cm az oldaluk. A négyzetekből háromszöget vágunk, azaz az egyik átlójuk mentén kettévágjuk. A háromszögeket megkenjük olajjal, de a széleket kihagyjuk. A mákból egy-egy halmot rakunk rájuk, és a hosszabbik oldalukról a csúcs felé feltekerjük. Kissé meghajlítjuk. A sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. A tepsit kibéleljük sütőpapírral, rátesszük a kifliket, megkenjük a tojással, és kb. 25 percig sütjük.
MANDULAPATKÓ
Hozzávalók: 24 dkg liszt, 15 dkg vaj, 12 dkg mandula, 3 dkg porcukor, csipetnyi só
Elkészítése: A mandulát megdaráljuk. A lisztet összegyúrjuk a vajjal, cukorral, csipetnyi sóval és a darált mandulával. A tésztát kb. 1 cm átmérőjű hengerré sodorjuk, és ujjnyi hosszúságúra vágjuk. A kis hengereket patkó alakúra hajlítjuk, és sütőlemezre helyezzük. Közepesen forró sütőben világossárgára sütjük. A sütőlemezen hagyjuk kihűlni, mert melegen könnyen törik. Ízlés szerint vaníliás vagy fahéjas porcukorral meghintve kínáljuk.
MANDULÁS CSILLAG
Hozzávalók kb. 30 darabhoz: 10 dkg étcsokoládé, 2 tojásfehérje, 25 dkg cukor, 25 dkg darált mandula, 2 evőkanál liszt, 1 csipet őrölt szerecsendió, 2 evőkanál mandulaforgács
Előkészítés: Kibélelünk sütőpapírral egy tepsit. A csokoládét apró darabokra tördeljük, és vízfürdőben felolvasztjuk.
Elkészítése: A tojásfehérjét kemény habbá verjük, közben beleszitáljuk a cukrot. Hozzáadjuk a mandulát, a lisztet, a szerecsendiót, a folyékony csokoládét, és összedolgozzuk. A tésztát kb. fél cm vastagra kinyújtjuk, csillagokat vagy más formákat szaggatunk ki belőle, a tepsire rakosgatjuk, és kb. 3 órát szikkadni hagyjuk. Mindegyik tetejére 1-1 darabka mandulaforgácsot nyomunk. A sütőt 220 fokra (gázsütő 4. fokozat) előmelegítjük. A süteményeket a sütőben kb. 8 percig sütjük.
Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: Kb. 4 óra múlva
MANDULÁS CSÓKOK
Munka: ~30 perc
Fogyasztható: másnap
Hozzávalók kb. 30 darabhoz: 2,5- 2,5 dkg cukrozott narancs- és citromhéj, 18 dkg vágott mandula, 4 tojás, 25 dkg cukor, fél citrom reszelt héja, 1 csapott ek őrölt fahéj, 1 tk őrölt szegfűszeg, 25 dkg liszt, kb. 30 db ostya (kb. 7 cm átmérőjű), 15 dkg tortabevonó (ét) csokoládé, 30 db fél mandulaszem
Előkészítés: A cukrozott narancs- és citromhéjat apróra vágjuk. A vágott mandulát zsiradék nélkül világosra pirítjuk egy serpenyőben. Tányérra borítjuk.
Elkészítése: A tojásokat a cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a cukrozott narancs- és citromhéjat, a fahéjat, a szegfűszeget. A lisztet elkeverjük a pirított mandulával, és a masszába dolgozzuk. (Sűrű, nem folyós masszát kapunk.). A tésztát éjszakára betesszük a hűtőbe.
A sütőt 180°C-on (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. A tésztát kb. 1 cm vastagon ostyákra simítjuk-halmozzuk, és a sütőben kb. 10-12 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni.
A csokoládét a csomagon olvasható utasítás szerint elkészítjük, azaz láboskába tördeljük, és gőzfürdőben felolvasztjuk. Megkenjük vele a süteményeket, mindegyiket fél-fél mandulaszemmel díszítjük, és hagyjuk megszáradni.
MANDULÁS FINOMSÁG
Hozzávalók:
A tésztához: 50 dkg liszt, 2 teáskanál sütőpor, 15 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 2 tojás, 20 dkg vaj vagy margarin
Ezen kívül: 6 dkg mandula, 1 tojássárga, 2 evőkanál tej
Elkészítése: A tészta hozzávalóit keverjük össze, pihentessük egy órát, majd alufólián nyújtsuk ki. Tetszőleges formával szaggassuk ki, majd sütőpapírral bélelt tepsire szórjuk rá a mandulát, és erre tegyük a formákat. A tojássárgát keverjük össze a tejjel, és kenjük a keksz tetejére. 180 fokon kb. 10 percig süssük.
MANDULÁS KÉTSZERSÜLT
Hozzávalók: 5-6 tojásfehérje, 10 dkg sima liszt, 10 dkg porcukor, 10 dkg megtisztított mandula
Elkészítése: A fehérjéket kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a cukrot, lisztet és a mandulát. Kikent, lisztezett őzgerinc formában világosra sütjük, majd vékony szeletekre vágva langyos sütőben (résre nyitott ajtóval) kiszárítjuk, megpirítjuk.
Finom rágcsálnivaló.
MANDULÁS PEREC
Hozzávalók:
A tésztához: 20 dkg liszt, 5 dkg darált mandula, 13 deka vaj vagy margarin, 7 dkg porcukor, csipetnyi só, 1 tojássárga
A díszítéshez: 1 tojássárga, 1 evőkanál tejszín
Elkészítése: A tészta hozzávalóit keverjük össze, 30 percre tegyük a hűtőbe. A tésztát nyújtsuk hosszú, vékony henger alakra, szeleteljük fel, és formázzunk belőle perecet. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre tegyük a pereceket. A tojássárgát keverjük össze a tejszínnel, és kenjük a sütikre. 200 fokon kb. 10 percig süssük.
MÁRVÁNYLAPOCSKÁK
Hozzávalók kb. 40 darabhoz: 125 g vaj vagy margarin, 75 g cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 2 tojássárgája, 225 g liszt, 2 evőkanál kakaópor
Elkészítése: A puha vajat vagy margarint a cukorral, a vaníliás cukorral, a két tojássárgájával elkeverjük, apránként hozzáadjuk a lisztet, az egészből sima tésztát gyúrunk. A tészta felében, külön edényben, eldolgozzuk a kakaóport. A két fajta tésztát lazán összekeverjük, és egy kb. 3,5 centiméter átmérőjű rudat formázunk belőle. A rudat fóliába tekerjük, és hűtőszekrényben 1 óra hosszat pihentetjük. A sütőt 180 C-ra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. A tésztarúdból 3mm vastagságú szeleteket vágunk, amiket sütőpapírral bélelt tepsiben 10-12 percig sütünk.
MÁZAS LEVÉL
Hozzávalók kb. 60 darabhoz: 3 narancs, 13 dkg vaj + a tepsihez, 10 dkg cukor, 3 tojássárgája, 27,5 dkg liszt, 15 dkg porcukor
Előkészítés: A narancsokat alaposan megmossuk, kettő héját lereszeljük. Kivajazunk egy tepsit.
Elkészítése: A vajat habosra keverjük a cukorral, a tojássárgájákkal. Hozzáadjuk a két narancs reszelt héját, egy csipet sót és a lisztet. Alaposan összedolgozzuk. A sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. A tésztát kb. 4 mm vastagra kinyújtjuk, és levélformákat szúrunk ki belőle (mást is lehet). A tepsire rakosgatjuk, és a sütőben 10-15 percig sütjük. A mázhoz a harmadik narancs héját is lereszeljük, levét kinyomjuk. A porcukrot 1-2 evőkanálnyi narancslével elkeverjük (sűrű masszát kapjunk), és megkenjük vele a tésztaleveleket. Közepükre kevés reszelt narancshéjat szórjunk, hagyjuk teljesen megszáradni.
Munka: kb. 40 perc
Fogyasztható: kb. 1 óra múlva
MAZSOLÁS HALOM
Hozzávalók kb. 40 darabhoz: 1 narancs, 10 dkg vaj, 15 dkg cukor, 2 tojás, 30 dkg liszt, 15 dkg mazsola, 4 evőkanál porcukor
Előkészítés: A narancsot alaposan megmossuk, héját lereszeljük. Sütőpapírral kibélelünk egy tepsit. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük.
Elkészítése: A vajat a cukorral, a tojásokkal, a narancshéjjal és egy csipet sóval habosra keverjük. A lisztbe forgatjuk a mazsolát, és kis adagokban a vajas masszába dolgozzuk. Két teáskanál segítségével kis halmokat rakunk a tepsire, és a sütőben kb. 17 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni, és megszórjuk kevés porcukorral.
Munka: kb. 15 perc
Fogyasztható: kb. 1 óra múlva
MEGGYES TÚRÓTORTA
Hozzávalók: 25 x 30 cm-es felfújt formához 20 dkg vajas keksz, 12,5 dkg vaj, 20 dkg porcukor, bő 1 dl tejszín, 20 dkg tejszín-krémtúró, 1 üveg meggybefőtt (lehet kapni fél literes üvegben magozott meggyet), 4 ek búzakeményítő
Elkészítése: a vajas-kekszet összetörjük. Serpenyőben megolvasztjuk a vajat, hozzátesszük a kekszmorzsát és a porcukor felét; jól összedolgozzuk. A keveréket a formába töltjük, és jól belenyomkodjuk; hűtőszekrénybe tesszük.
A túrót a maradék porcukorral és a tejszínnel jól összekeverjük, majd a keksz tetejére kenjük; az egészet ismét s hűtőszekrénybe helyezzük.
A meggyet a levével együtt felforraljuk, és a kevés vízzel kikevert keményítőt hozzáadjuk, állandó keverés mellett felfőzzük, amikor besűrűsödik, levesszük a tűzről és hagyjuk kihűlni.
A meggymasszát a kekszes-túrós alapra kenjük, és az egészet tovább hűtjük.
Tálaláskor a tortába gyertyákat szúrhatunk és meggyújthatjuk. Nagyon hangulatos és mutatós.
MÉZES PUSZEDLI NAGYMAMA MÓDRA
Hozzávalók: 1/4 kg méz, 1/2 kg liszt, 12 dkg vaj vagy margarin, 10 dkg cukor, 1 egész tojás és 2 tojás sárgája, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 1 kávéskanál fahéj, 1 kávéskanál őrölt szegfűszeg, reszelt narancshéj vagy citromhéj
Elkészítése: A megmelegített mézben feloldjuk a vajat, hozzáadjuk a többi alapanyagot, és simára gyúrjuk. 5 percre betesszük a hűtőbe. Ha lehűlt, könnyen formázható. 1/2 cm vastagra kinyújtjuk, formákat szaggatunk belőle. 170-180 fokon 12 percig sütjük.
A tetejét díszítem tetszés szerint.
Nagyon gyorsan elkészül, és nem keményedik meg. Dobozban vagy zacskóban tároljuk.
MIKULÁS-CSIZMA
Hozzávalók 2 csizmához és kb. 6 figurához:
A tésztához: 12,5 dkg RAMA margarin, 25 dkg liszt, 60 dkg finom minőségű kristálycukor, 1 csipet só, 1 db tojás, RAMA margarin a forma kikenéséhez, 2 db tojássárgája
A díszítéshez: 1 db tojásfehérje, 12,5 dkg porcukor
Elkészítése: A lisztet, a margarint, a cukrot, a sót és a tojást összegyúrjuk, majd fóliába csomagolva, 60 percre hűvös helyre tesszük.
A tésztát két réteg háztartási fólia között, kb. 1/2 cm vastagságúra nyújtjuk.
A csizma körvonalát pauszpapírra átrajzoljuk és kivágjuk. Az elkészült sablont a tésztára helyezzük és kivágjuk. A tésztából összesen 4 csizmát lehet kivágni.
2 csizmát egymás mellé helyezünk a sütőpapírral kibélelt sütőlapra. Margarinnal bekenünk két sütőpapír csíkot (8 x 20 cm) és a margarinnal bekent oldalt kifelé fordítva feltekerjük azokat. Egy-egy papírtekercset ráhelyezünk a két csizma szárára. A másik két csizmát felülről ráhelyezzük a papírtekercsekre, majd a széleket körben enyhén összenyomjuk. Az egészet bekenjük tojássárgájával. A csizma sarkait és ráncait a kés tompa élével karcoljuk be.
A maradék tésztából kis formákat alakítunk, és szintén a sütőlapra helyezzük. 200°C-ra előmelegített sütőben, kb. 15-20 percig sütjük. A sütőpapír tekercseket eltávolítjuk, és a csizmát hűlni hagyjuk.
A tojásfehérjét kemény habbá verjük. A felét porcukorral elkeverjük. Kis átmérőjű habzsákba töltjük, és a csizma karimáját megrajzoljuk vele. A csizma szárának üregét megöltjük süteménnyel és más aprósággal.
MOGYORÓKRÉMES GOLYÓCSKÁK
Hozzávalók: 150 g Nutella, 125 g gesztenyemassza, 75 g darált keksz, 1/2 csésze kávé, 2 evőkanál lekvár, 1 dl tejszín, rum, darált mogyoró, csokoládé- vagy kókuszreszelék
Elkészítése: Az alapanyagokat dolgozzuk össze, majd formázzunk belőlük kis golyócskákat, amelyeket csokoládé-vagy kókuszreszelékbe, ill. darált mogyoróba forgathatunk, ízlés szerint.
MOGYORÓS CSIGÁK
Munka: ~30 perc
Fogyasztható: ~ 1 óra múlva
Hozzávalók kb. 40 darabhoz: 3-3 dkg cukrozott narancs- és citromhéj, 8 dkg mogyoró, 2 tojás, 25 dkg cukor, 1-1 csipet őrölt szegfűszeg, fahéj és kardamom, 25 dkg liszt, 1 tk sütőpor, 10 dkg porcukor, 2 ek szilvapálinka (vagy citromlé), vaj a tepsihez
Előkészítés: A cukrozott narancs- és citromhéjat apróra vágjuk. A mogyorót összevagdaljuk.
Elkészítése: A tojásokat habosra keverjük a cukorral. Beledolgozzuk a fűszereket, a cukrozott narancs- és citromhéjat, a mogyorót, a lisztet és a sütőport.
A sütőt 200°C-ra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. Kivajazunk egy tepsit. A tésztából kb. 40 db golyót formázunk, és a tepsire rakosgatjuk. A sütőben kb. 10-15 percig sütjük.
Apró lyukat vágunk egy nejlonzacskó vagy zsírpapírból csavart tölcsér végén. A porcukrot elkeverjük a pálinkával (vagy citromlével), a zacskóba töltjük, és csigavonalban megdíszítjük vele a golyókat. Hagyjuk megszáradni.
NYUSZIFÜL (ADVENTI SÜTEMÉNY, RÉGI FALUSI RECEPT)
Hozzávalók: 30 dkg sima liszt, 8 dkg szobahőmérsékletű vaj, 4 tojássárgája, csipet só, bő 1 dl fehérbor, 1 ek rum, zsír vagy olaj a sütéshez (a zsírban sokkal jobb), porcukor a meghintéshez
Elkészítése: A vajat a tojások sárgájával habosra keverjük, hozzáadjuk a bort, a rumot, majd a lisztet és sót. Selymessé dolgozzuk össze. Letakarjuk, 1 órán át, pihentetjük.
A tésztát lisztezett deszkán nagyon vékonyra nyújtjuk, kis háromszögekre vágjuk. A lisztet lesöpörjük róluk.
Forró zsiradékban gyorsan aranysárgára sütjük. (Közben felfúvódnak.)
Szűrőkanállal kiszedjük, lecsöpögtetjük. Még melegen vaníliás porcukorral meghintjük.
RUMOS GOLYÓK
Hozzávalók kb. 40 darabhoz: 10 dkg mazsola, 6 evőkanál rum, 30 dkg étcsokoládé, 10 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 1 tasak vaníliás cukor, 5 dkg csokoládéreszelék
Előkészítés: A mazsolát apró darabokra vágjuk, és beáztatjuk a rum felébe. A csokoládét lereszeljük.
Elkészítés: A vajat a porcukorral, a vaníliás cukorral (ha van, kézi robotgéppel) habosra keverjük. Hozzáadjuk reszelt csokoládét, a maradék rumot és a rumos mazsolát (a rummal együtt). A masszát betesszük a hűtőbe, hogy megkeményedjen. A masszából kis golyókat formázunk, meghempergetjük csokoládéreszelékbe, és minyon-papírokba ültetjük. Hideg helyen tároljuk.
Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 2 óra múlva
TALLÉR ALAPRECEPT
Hozzávalók 50 darabhoz: 12,5 dkg darált mogyoró, 22,5 dkg liszt, 10 dkg lágy vaj, 10 dkg cukor, fél tk őrölt gyömbér, 2 tojássárgája, 1 citrom reszelt héja, csipetnyi só
Előkészítés: A mogyorót összedolgozzuk a liszttel, a vajjal, a cukorral, a gyömbérrel, a tojássárgákkal, a citromhéjjal és egy csipet sóval. Cipót formázunk belőle, fóliába csomagoljuk, és egy órára betesszük a hűtőbe.
Elkészítés: A következő változatokból, kedvünk szerint.
CUKROZOTT, GYÜMÖLCSÖS TALLÉR
Plusz hozzávalók: 15 dkg átszitált porcukor, 1 ek forró víz, 1 ek rum, 20 dkg cukrozott gyümölcs, 25-30 szem mogyoró
Elkészítése: A leírtak szerint kinyújtjuk a tésztát, kiszaggatjuk és megsütjük.
Elkeverünk 15 dkg átszitált porcukrot 1 ek. forró vízzel és 1 ek rummal. A formák közepére cseppentünk egy keveset, rányomunk 1-1 darabka cukrozott gyümölcsöt és egy fél mogyorót.
NARANCSMÁZAS TALLÉR
Plusz hozzávalók: 15 dkg átszitált porcukor, 2 ek narancslé, 1 ek narancslikőr, 25-30 szem mogyoró
Elkészítése: A tésztát lisztezett deszkán kb. 5 mm vastagságúra kinyújtjuk, és köröket vagy más formákat szaggatunk ki belőle. Sütőpapírral kibélelt tepsire rakosgatjuk, és 180°C-on (gázsütő 2. fokozat) kb. 15 percig sütjük. Elkeverjük a porcukrot a narancslével és a narancslikőrrel. Ecsettel a formákra kenjük, minden formára 3-4 fél mogyorót nyomunk, majd hagyjuk megszáradni.
RUMOS TALLÉR
Plusz hozzávalók: 50 dkg mogyoró, 10 dkg porcukor, 2 ek rum
Elkészítése: A tésztából nagyobb diónyi golyókat formázunk, és mindegyikbe (az oldalukba is) mogyorószemeket nyomunk. A sütőben 180 fokon (gázsütő 2. fokozat) kb. 15-18 percig sütjük, majd teljesen kihűtjük. Összekeverjük a porcukrot a rummal, és a golyókra csurgatjuk.
Tipp
Sütés előtt a golyók közepébe nyomhatunk egy-egy szem rumos meggyet;
Elhagyhatjuk a mázat, helyette vastagon megszórhatjuk a golyókat porcukorral.
TARKA-BARKA SÜTIK
Hozzávalók kb. 80 darabhoz: 30 dkg vaj, 50 dkg liszt, 15 dkg porcukor, 2 db tojás, 4 dkg kakaópor, 1 db tojásfehérje
Előkészítés: A vajat elmorzsoljuk a liszttel, hozzáadunk egy csipet sót, a porcukrot, a tojásokat, és tésztát gyúrunk belőle. Ha összegyúrtuk, elfelezzük, és az egyik felébe belegyúrjuk a kakaóport. Fóliába csomagolva 1 órára a hűtőbe tesszük.
Elkészítése: A pihent tésztát 2-3 mm vastag lapokra nyújtjuk, az egyik lapot megkenjük kissé felvert tojásfehérjével, és ráborítjuk a másik lapot. Szorosan feltekerjük hengerbe (tetszőlegesen lehet formákat, mintákat kialakítani, csak az összeillesztésnél legyen megkenve felvert tojásfehérjével), és visszatesszük a hűtőbe, hogy teljesen kemény legyen. A sütőt 200 C-fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. A tepsit kibéleljük sütőpapírral. A tésztát 0,5 cm vastag szeletekre szeleteljük, a tepsibe rakosgatjuk, és a sütőben sütőpapírral letakarva 10-14 percig sütjük. Rácson teljesen kihűtjük.
Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 2 óra múlva
VANÍLIÁS FÉLHOLDAK
Munka: ~30 perc
Fogyasztható: ~ 3 óra múlva
Hozzávalók kb. 80 darabhoz: 15 dkg vaj + a tepsihez, 25 dkg cukor, 1 cs. vaníliás cukor, 3 tojás, 1 tk őrölt kardamom, 1 csipet fahéj, 25 dkg liszt + a nyújtáshoz, 25 dkg darált mandula
Előkészítés: A vajat habosra keverjük a cukorral, a vaníliás cukorral és 2 tojással. Beledolgozzuk a kardamomit, a fahéjat, a lisztet és 3 ek kivételével a mandulát. A tésztát 2 órára behűtjük.
Elkészítése: Kivajazunk egy tepsit. A sütőt 180°C-ra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük.
A tésztát lisztezett deszkán kb. 3 mm vastagra kinyújtjuk. Félhold alakú kiszúróval kivágjuk a formákat, és sorban a tepsire rakjuk.
A megmaradt tojást elkeverjük, és megkenjük vele a holdak tetejét. Megszórjuk a félretett mandulával, és sütőben kb. 10 percig sütjük.
VANÍLIÁS KIFLIK
Hozzávalók kb. 60 db készítéséhez:
Az alaptésztához: 20 dkg Rama margarin, 25 dkg liszt, 2 db tojássárgája, 12,5 dkg finom kristály-szemcséjű minőségi kristálycukor, egy csipet só, 1/2 csomag sütőpor, 1 db vaníliarúd vagy 2 csomag vaníliás cukor, 15 dkg darált mandula
A kiflik meghintéséhez: 4 evőkanál díszítő szórócukor (vaníliaízű)
Elkészítése: A lisztet a nyújtódeszkára szitáljuk. A tojássárgákat, a cukrot, a sót, a sütőport és a lekapart vanília-rudat (vagy vaníliás cukrot) egy tálba tesszük. A darált mandulát rászórjuk, a margarint rámorzsoljuk. A keveréket a liszthez adjuk, és kézzel meggyúrjuk a tésztát. Ezután legalább egy órára hűtőbe tesszük.
A tésztát kb. 2 cm vastagságú rúdformára nyújtjuk, szeletekre vágjuk, és kifliket formázunk a szeletekből. A sütőlapra sütőpapírt helyezünk, és erre fektetjük a kifliket. Előmelegített sütőben, 200°C-on kb. 12 percig sütjük. A szórócukorral még melegen meghintjük a kifliket.